onsdag 6 mars 2013

Lag-VM för damer - rond 4

Valentina Gunina fikar. Foto: chess-news.ru

INGEMAR JOHANSSON:
Fjärde ronden bjöd på toppmötet mellan de båda ledande lagen, Ryssland och Kina. Något avgörande fick vi emellertid inte se, eftersom matchen slutade 2-2. Ryssland vann på de båda toppborden och Kina på de övriga. Valentina Gunina kollrade bort Ju Wenjun ordentligt på första bordet.

Valentina Gunina – Ju Wenjun
Svart drar


23...Sc5?!
Svart måste söka motspel för att inte bli helt överkörd, t.ex. med 23...a6!? 24.Td1 b5.
24.Lh6 Tf7?
Det hade varit bättre att täcka d8 med 24...Sf7!?, t.ex. 25.Lxf8 Txf8 26.Td4 Sd7 och svart kan kämpa.
25.b4! Dxb4
Och så var fältet d8 prisgivet.


26.Td8 Tfe7 27.Txf6 Scd7


28.Sd5!
Det definitiva vinstdraget.
28...Da3?!
Efter 28...cxd5?? 29.Dxb4 blir svart strax matt, och hade hon försökt med 28...Dc5!? så följer precis som i partiet det förödande 29.Da5!.
29.Da5! Dd6 30.c5


30...uppg.

Bland dagens övriga resultat noterar vi att Indien lite oväntat höll oavgjort mot Georgien. Främsta anledningen till det var att Georgiens förstabordsspelare Nana Dzagnidze ånyo svarade för en praktmiss, den här gången mot Eesha Karavade.

Partierna genomspelbara rond för rond.

* * * * *


Vårtecken. Botanisk Have, Köpenhamn i dag. Foto: LG

LG: Meteorologerna hade förutsett en fin dag och förhoppningarna infriades i Köpenhamn. Jag noterade dock att ungefär hälften av mina stamkaféer ännu inte fått ut utemöblemanget. Hälften av mina arbetsplatser på den sidan av Sundet var alltså odugliga för mitt skrivbehov. Det blev en promenad genom ett återuppståndet Nyhavn till Skuespilhuset, men väl där fanns en lapp på dörren om att restaurang Ofelia öppnade först klockan 17. Nåväl, det är en stad öppen för improvisationer och jag fann en arbetsplats på Kultorvet.

För tillfället är det årets första nummer av Korrschack som pockar på uppmärksamhet. Bokprojektet får vila ett tag. Förhoppningsvis håller dock min lättjefulla granne Stellan på för glatta livet med att granska Peter Heines alldeles utmärkta partikommentarer – det rör sig som väl alla stamgäster på denna blogg vid det här laget känner till om kandidatsemifinalen Spasskij-Larsen, Malmö 1968 – och min översättning från danskan av desamma.

På vägen hem upptäckte jag att malmöitiskan har blivit internationellt gångbar. På skärmen kunde jag se att tåget skulle stanna på ”Trianglen”. På den tiden det var busschaufförerna i Malmö som meddelade nästa hållplats kunde man förutom rikssvenska ”Triangeln” höra de lokala alternativen ”Trianglen” och ”Triangelen”. En renässans för Trianglen?

* * * * *

Lennart Jönsson 1943-2013
Det sägs att när Lennart Jönsson gifte sig, så bjöd han med bröllopsgästerna till Lördagsblixten i källarlokalen på Ahlmansgatan i Malmö. Det kan vara sant för Lördagsblixten låg honom mycket varmt om hjärtat. Där var han sedan många år tillbaka både organisatör och spelare. Lennart var framför allt en passionerad blixtspelare, och som sådan presenterade han sig för inte länge sedan på Malmö AS blogg. Lennart dog den 3 mars efter en tids sjukdom. Lördagsblixten har förlorat sin viktigaste pjäs.