Andra VM-partiet och 1.e4. Foto: sochi2014.fide.com
Vissa matcher på hög nivå har satt tydliga avtryck i öppningsteorin. Då handlar det i regel om förfinade försvarsvapen. Det väckte stort uppseende i schackvärlden när Boris Spasskij plockade fram Marshallangreppet i Spanskt som ett effektivt remivapen mot Michail Tal i deras kandidatfinalmatch 1965. Så vitt jag vet fungerar Marshallangreppet fortfarande som ett starkt remivapen. Ett i tiden närmare exempel är när Vladimir Kramnik använde Berlinförsvaret i Spanskt som ett helgjutet remivapen mot Garri Kasparov i VM-matchen 2000. Sedan dess har många försökt att finna sprickor i Berlinmuren. Det gjordes försök i fjolårets VM-match utan genombrott. Idag var det dags för ett nytt försök när Vishy Anand förlitade sig till Berlinförsvaret, och om man utgår från partiets utgång så har muren rämnat. På presskonferensen var Magnus Carlsen dock försiktig med domen. Han tyckte att han efter öppningen hade fått en ”spelbar ställning, och det är okej”. Återstår att se om Anand gör ett nytt försök nästa gång han har svart, eller om han i stället söker sin lycka i Sicilianskt.
Och apropå Spasskij: han satt på åskådarplats i början av partiet. För mig som har sett Spasskij i hans krafts dagar (läs min bok!), när han var världens bäste schackspelare, kändes det lite vemodigt att se den en gång kraftfulle mannen nu i rullstol. På presskonferensen fick Magnus frågan om han hade sett Spasskij bland åskådarna. Det var svårt att från scenen identifiera någon i den mörklagda delen av spellokalen, men visst hade Magnus sett ”en gammal man med vitt hår”.
Anastasia Karlovitj och Boris Spasskij. Foto: sochi2014.fide.com
Magnus Carlsen – Vishy Anand
Vit drar
Tretton drag spelade och det var svårt att upptäcka sprickor i Berlinmuren. Men så kom 14.Ta3! med sikte på kungsflygeln och plötsligt började kommentatorerna tala om ett kommande kungsangrepp. Anand sattes under press och i sådana lägen väntar feldragen som bekant om hörnet. På presskonferensen var de båda kombattanterna överens om att 18...Le6? borde ha ersatts med 18...Df7. Det finns fortfarande liv i ställningen efter det damdraget, så problemen hade säkert inte varit över för Anand. Det hela avslutades med en jättetavla, 34...h5?. Då var det hur som helst ganska kört, men draget säger något om Anands sinnesstämning i det läget. Carlsen berättade att han dubbelkollade slutdraget 35.Db7 innan han utförde det. Anand gav genast upp. Nu ligger han under med 0,5–1,5 och uppförsbacken är enorm.
Partikommentarer på chess.com, chessbase och TWIC.
Länksamling hos Bergensjakk.
Imorgon är det vilodag och Carlsen lär ägna sig åt fotboll eller basketboll. På tisdag får vi se om han tänker ägna sig åt Grünfeldindiskt när Anand spelar 1.d4. Eller tänker Anand se vad Carlsen har i beredskap mot 1.e4? I fjolårets VM-match besvarade Carlsen det först med Caro-Kann och sedan med – Berlinförsvaret.
* * * * *
Efter remin i fjärde ronden i Petrosian Memorial är Alexander Grisjtjuk tillbaka i vinnarspåret. Med två ronder kvar har han 1,5 poängs marginal till tvåan Vladimir Kramnik.
Rond 5
Levon Aronian – Vladimir Kramnik remi
Alexander Grisjtjuk – Peter Leko 1-0
Ernesto Inarkijev – Ding Liren remi
Boris Gelfand – Alexander Morozevitj 1-0
Partierna genomspelbara.
Poängställningen efter fem ronder:
Alexander Grisjtjuk 4,5; Vladimir Kramnik 3; Ding Liren, Levon Aronian och Boris Gelfand 2,5; Peter Leko 2; Alexander Morozevitj och Ernesto Inarkijev 1,5 poäng.
Rondreferat från chess.com och TWIC.
Rond 6 (måndag kl 13)
Vladimir Kramnik – Alexander Morozevitj
Ding Liren – Boris Gelfand
Peter Leko – Ernesto Inarkijev
Levon Aronian – Alexander Grisjtjuk
* * * * *
Tre individuella resultat från söndagsronden i Bundesliga:
Daniel Fridman, SV Mülheim-Nord – Nils Grandelius, SK Turm Emsdetten remi
Klaus Bischoff, Bayern München – Stellan Brynell, SSC Rostock 07 remi
Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund – Ilja Schneider, SF Berlin 1903 remi
* * * * *
Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.