lördag 22 november 2014

Tionde VM-partiet i Sotji

Det blev hård kamp i tionde VM-partiet. Foto: sochi2014.fide.com

Magnus Carlsen återgick till att försvara sig med Grünfeldindiskt, och då kom hans och Vishy Anands medhjälpare i fokus. I fjorton drag följde man partiet Wojtaszek–Ponomariov, Pojkovskij 2012. Då ska man veta att Radoslaw Wojtaszek finns med i Anands sekundantlag. Det är också en variant som förekom i VM-bataljerna mellan Garri Kasparov och Anatolij Karpov, och då vet vi att Kasparov var Carlsens tränare för fyra fem år sedan. Här finns alltså medhjälpare med ingående kunskap om varianten i fråga.

Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Svart drar



Tidigare har vi sett 14...Db6. Carlsen presenterade nyheten 14...Se4, varpå kommentatorerna spekulerade i den skarpa möjligheten 15.d6!?. Det är kanske inte något som man ger sig in i när motståndaren just har kommit med en nyhet och kan förväntas ha studerat följderna noga. Anand spelade 15.Sxe4 och undvek fler skarpa möjligheter i partifortsättningen. Det var en svår balansgång mellan att ta vara på chanser och att inte riskera en ödesdiger förlust.

Det blev i alla fall ett intressant parti med hård kamp. Carlsen lyckades hålla balansen, det blev den fjärde remin i rad, och världsmästaren leder med 5,5–4,5 med maximalt två ordinarie partier kvar. Carlsen: ”Nu spelar vi en minimatch om två partier där jag har fördel.”

Elfte VM-partiet spelas imorgon, ett eventuellt tolfte på tisdag.

Partikommentarer på chess.com, chess24, chessbase, TWIC och schack.se.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Gundavaa Bayarsaikhan mot Björn Ahlander. Foto: LG

Inför sista ronden i Malta Open ledde Gundavaa Bayarsaikhan en halv poäng före Björn Ahlander och de möttes i ett rent finalparti i slutronden. Björn försvarade sig med Leningradvarianten i Holländskt och det hela slutade med en snabb remi. Det innebar att Bayarsaikhan vann turneringen och att Björn blev ensam tvåa. Ett jättefint resultat för Björn, inte minst med tanke på att han har en släng av influensan.

Mina försök till rehabilitering avslutades igår:

Lars Grahn – Jake Darmanin 
Svart drar



Här hoppades jag på 22...Tfc8 23.Txc6! Txc6 24.Dxd5+ och vit får tillbaka tornet och har höstat in två bönder. Jag förväntade mig därför 22...Tac8 men höll kvar tanken på Txc6.
22...Tac8
Dags att återuppta tankarna kring Txc6, det drag som jag fick in med schvung mot Caruana – se tidigare inlägg. Jag räknade på 23.Txc6 Txc6 24.Dxd5+ Te6 25.Tc6 Kf7 och kom fram till att 26.Dxd7 skulle besvaras med 26...Txc6. Om jag varit en bättre schackspelare denna dag hade jag sett den ställningen för mitt inre och sökt en fortsättning på äventyret. Då hade jag funnit att det är vinst för vit. Efter 26.Dxd7 uppstår följande ställning:

analys

På 26...Txc6 vinner ju gaffeln 27.Se5+. Anledningen till att jag inte såg det draget i min analys var förmodligen att även om springaren på d7 har lämnat brädet så levde den kvar som ett andeväsen. Pjäser som finns på brädet i den ställning vi analyserar har ibland ett andra liv. När vi har en bra turnering kan vi eliminera sådana skuggfigurer, men när det är motflyt så står de där på pin kiv och jävlas. I Sibenik räknade jag ett drag längre än i Sliema, det är skillnaden på en bra och en dålig turnering. I stället följde:
23.b4 axb4 24.axb4 f4 25.exf4 gxf4



Efter 26.Sxf4 Lg5 kändes 27.Sxg6 Txf3 inte bra (men Fritz signalerar vit fördel efter 28.h4!). Saken är emellertid den att det finns ett nytt vinnande inhugg på c6: 26.Sxf4 Lg5 27.Txc6! Txc6 28.Dxd5+ och vit vinner. Temat med Txc6 återkommer gång på gång men vid det här laget hade gudarna beslagit mig med schackblindhet.
26.Ta1? fxg3 27.Dxg3 Tf3!
Jo, det hade jag missat. Vid det här laget var det ömsesidig tidsnöd fram till tidskontrollen vid fyrtionde draget.
28.Dxg6+ hxg6 29.Se1 Tb3 30.Ta3 Txa3 31.Lxa3 Sb8 32.Sf3 Ld6 33.Te2 Tf8 34.Kg2 Sd7 35.Te6 Tf6 36.Te8+ Tf8 37.Te6 Tf6 38.Te8+ Kf7
Hans aptit hade växt trots att han hade mindre än en minut på uret.
39.Td8 Ke7 40.Tc8



40...Sb8
Med sju sekunder kvar gör han det enda rätta. Jag satt och hoppades på 40...Lf4? 41.b5+ med bondevinst.
41.Se5 Lxe5 42.dxe5 Tf8
Jag funderade på 43.Tc7+ Ke6 44.Lb2 med lika spel, men så fick jag idén att i ett slutspel med löpare och bönder mot springare och bönder brukar löparen vara bäst eftersom den kan arbeta på två flyglar samtidigt. Men det finns undantag från den regeln … Jag bytte av på f8 och missade sedan den ena remivarianten efter den andra tills idiotin var fullbordad.

Jag var bedrövad efter den förlusten och har utnyttjat möjligheten att ta en bye utan halvpoäng i dagens slutrond. Sista dagen på Malta tänker jag ägna mig åt turism. Klubbkamraten Anders Aldin: ”Men det har du ju redan gjort i åtta ronder.”

Hela höstsäsongen för elitserien och superettan genomförs den här helgen i Täby. Limhamns förstalag i elitserien försvagas av Björn Ahlanders frånvaro. Limhamns andralag förstärks å andra sidan av min frånvaro.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.