söndag 2 november 2014

GP-turneringen i Tasjkent – rond 10

Fabiano Caruana ser nog fram emot semestern. Foto: tashkent2014.fide.com

Det blev remier över hela linjen i näst sista ronden i Tasjkent. Det mest dramatiska var kanske när Baadur Jobava blev förbannad på Anish Giri i efteranalysen. Giri fällde nån kommentar som Jobava uppfattade som ironisk och beskedet till Giri var att han skulle lägga av med sitt ”idiotiska leende”. Jobava har en i många stycken originell spelstil och hans reaktion hör kanske också hemma på den avdelningen.

Över huvud taget är det nog flera spelare i Tasjkent som är i behov att lite semester och avkoppling. Bland dem Fabiano Caruana. I partiet mot Sergej Karjakin blev det ömsesidig tidsnöd och där missade Karjakin en möjlighet av det slag som nästan bara datorer kan briljera med, åtminstone när tidspress gäller.

Fabiano Caruana – Sergej Karjakin
Svart drar38...a4?!
Caruana hade varit illa ute efter 38...La6!!, men att lämna över d5-bonden på en silverbricka är ju inte det första en mänsklig hjärna tänker på i tidsnöden. Poängen är att löparen håller tornet borta från b7 och svart har inte något emot att lämna över d5-bonden: 39.Dxd5 a4 och efter en eller annan schack på åttonde raden slinker kungen in på g7 alltmedan svart kan ladda upp för Dh2+ följt av Tg6. Alternativet är att vit struntar i d5-bonden, till exempel 39.Tb8+ Kg7 40.Tb1 (De1+ hotade) 40...a4 41.Ta1 a3 och svart vinner.
39.Tb7 f6 40.Tb8+ Kf7 41.Tb7+ Kf8 remi

Rond 10
Boris Gelfand – Dmitrij Andrejkin remi 
Anish Giri – Baadur Jobava remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Hikaru Nakamura – Dmitrij Jakovenko remi 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin remi 
Rustam Kasimdzjanov – Tejmur Radjabov remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter tio ronder:
Dmitrij Andrejkin 6,5; Hikaru Nakamura och Sjachrijar Mamedjarov 6; Maxime Vachier-Lagrave och Baadur Jobava 5,5; Tejmur Radjabov, Sergej Karjakin och Fabiano Caruana 5; Dmitrij Jakovenko och Anish Giri 4,5; Rustam Kasimdzjanov 3,5; Boris Gelfand 3 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Rond 11 (söndag kl 10)
Tejmur Radjabov – Boris Gelfand 
Sergej Karjakin – Rustam Kasimdzjanov 
Dmitrij Jakovenko – Fabiano Caruana 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 
Baadur Jobava – Sjachrijar Mamedjarov 
Dmitrij Andrejkin – Anish Giri

* * * * *

I veteran-VM 50+ förlorade Jens Kristiansen partiet mot Zurab Sturua, som ligger i topp på 6,5 poäng. Björn Gambäck har 3,5 poäng.

I gruppen 65+ förlorade Anatoly Vaisser mot Alexander Zacharov, som nu delar ledningen med Juris Balasjov på 6,5 poäng. Svensk poängplockning: Per-Olof Gromark och Magnus Wahlbom 5; Robert Danielsson, Nils Åke Malmdin och Peter Carlsten 4 poäng.

* * * * *

Erik Blomqvist har maximala 6 poäng i Stockholm All Saints inför söndagens slutrond. Han har 1,5 poängs marginal till Lasse Karlsson och Carl Cederstam Barsk och har alltså redan säkrat förstapriset.

En partiställning från femte ronden:

Lasse Karlsson – Simon Olsson 
Vit drar24.Td6!! Dc8
Eller 24...exd6 25.exd6+ f6 26.dxc7 och c7-bonden ordnar vinsten.
25.Df4 uppg.
Till exempel 25...Tc6 26.e6+ f6 27.Lxf6+! exf6 28.e7 och så vidare.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.