tisdag 11 november 2014

Tredje VM-partiet i Sotji

Världsmästaren fick en tung dag i Sotji. Foto: sochi2014.fide.com

Efter ett tiotal drag var kommentatorn Peter Svidler lite brydd. Han hade spelat samma variant i Damgambit mot Veselin Topalov i GP-turneringen i Thessaloniki i fjol, men kom inte ihåg om han lade in 8.h3 eller inte. Den gången var Svidler ute på okända farleder; i sina förberedelser hade han inte väntat sig att Topalov skulle spela den varianten. När Svidler kom tillbaka till hotellet fördjupade han sig i varianten och det hade vi glädje av idag. (Som framgår här spelade Svidler 8.h3 och det slutade med remi.)

Idag blev det ett parti där Magnus Carlsen snubblade in på Vishy Anands territorium, en laddad teorivariant där Anands prepp sträckte sig kilometerlångt. Liksom i första partiet var det uppenbart att Anands prepp var djupare än Carlsens. I första partiet lyckades Carlsen vända ett bekymmersamt förlopp till något positivt, och i den diagramställning som jag då visade har starka datorer senare försäkrat att Carlsen hade stått på vinst efter 42...Te3!.

Idag kom Carlsen aldrig in i partiet. Efteråt berättade Anand att han hade haft Aronianpartier som ledstjärna. Han nämnde partiet Aronian–Adams, Bilbao Masters 2013. I ett twitter framkastade Anish Giri misstanken att Carlsen bara kände till det partiet i den uppkomna varianten och inget annat. ”Det är inte bra för honom att följa det partiet” twittrade Giri. Fabiano Caruana var inne på samma banor i mittspelet: ”Alla säger att det är en solid variant för svart. Men … står det inte en vit bonde på c7?”

Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Svart drar


Här följde 26...g5 27.Lg3 Lb4 28.Ta1! (det draget var Anand mycket nöjd med) och sex drag senare gav Carlsen upp.

Skjut in draget h2-h3 i diagramställningen och vi har en ställning ur partiet Tomasjevskij–Riazantsev, Moskva 2008! Det är inte alls omöjligt att Anand hade diagramställningen – med eller utan h2-h3 – i sina förberedelser, och i så fall finns det inte någon anledning för honom att avslöja det på en presskonferens. I föregångaren följde 26...h6 27.Tfc1 och Riazantsev gav upp nio drag senare.

Jag har svårt att tänka mig att Carlsen improviserar i öppningsskedet vid brädet, så vad var det som fick honom att välja den här varianten? Under partiet kände hans manager Espen Agdestein oro för att hans man hade hamnat i en skarp teorivariant. Det ingår sannolikt inte i matchstrategin. Det var en dag när allt gick fel. Det kommer väl inte att upprepas?

Bonden på c7 hade alltså huvudrollen i partiet och när Carlsen till slut slog den hade han förmodligen redan resignerat. Några drag senare twittrade Susan Polgar något om att Carlsen förmodligen skulle låta tiden rinna ut och därigenom förlora på tid i ett hopplöst läge – ett fånigt antagande. Självklart hade han vett att ge upp innan dess.

Anand fick alltså in en fin prepp och fullföljde i god ordning. Många hade nog avskrivit utmanaren redan efter två partier, men när han nu slog Carlsen i ett långparti för första gången på nästan fyra år så blåser han nytt liv i VM-matchen. Liksom i fjol är ställningen efter tre partier 1,5–1,5 och ändå känns det som om förutsättningarna för det fortsatta förloppet inte är desamma. Har Carlsen en plan C med svart?

Den som spelar vit i första partiet har svart i sjätte och sjunde partiet. Det innebär att Carlsen har tre vita partier på de nästföljande fyra. Har Anand sett nog av Berlinförsvaret? Har han någon intressant prepp i Sicilianskt på gång? Nytt spännande avsnitt imorgon. Efter sjunde partiet kan vi kanske fantisera ihop en hyfsat välgrundad profetia om hur den här matchen ska sluta.

Partikommentarer på chess.com, chessbase och TWIC.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Vladimir Kramnik gjorde inte något allvarligt försök att komma ifatt Alexander Grisjtjuk i Petrosian Memorial – remi efter fjorton drag.

Rond 7
Alexander Grisjtjuk – Vladimir Kramnik remi 
Ernesto Inarkijev – Levon Aronian 0-1 
Boris Gelfand – Peter Leko 1-0 
Alexander Morozevitj – Ding Liren remi

Partierna genomspelbara.

Slutställningen:
Alexander Grisjtjuk 5,5; Vladimir Kramnik 4,5; Levon Aronian och Boris Gelfand 4; Ding Liren 3,5; Peter Leko 2,5; Alexander Morozevitj och Ernesto Inarkijev 2 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.