fredag 7 november 2014

Petrosian Memorial – rond 3

Alexander Grisjtjuk besegrade Alexander Morozevitj. Övriga partier slutade remi. Foto: ruchess.ru

Alexander Grisjtjuk besegrade Alexander Morozevitj, den tredje vinsten i följd. Om Grisjtjuk vinner resten av partierna i Moskva så tangerar han Fabiano Caruanas sju raka i Saint Louis. Det låter sig väl knappast göras? Och om det mot förmodan skulle ske så blir det i skuggan av VM-matchen i Sotji.

Rond 3
Peter Leko – Vladimir Kramnik remi 
Levon Aronian – Ding Liren remi 
Alexander Grisjtjuk – Alexander Morozevitj 1-0 
Ernesto Inarkijev – Boris Gelfand remi

Partierna genomspelbara.

Poängställningen efter tre ronder:
Alexander Grisjtjuk 3; Vladimir Kramnik 2; Ding Liren, Peter Leko och Levon Aronian 1,5; Alexander Morozevitj och Boris Gelfand 1; Ernesto Inarkijev 0,5 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Fredag är vilodag i Petrosian Memorial.

Rond 4 (lördag kl 13)
Vladimir Kramnik – Boris Gelfand 
Alexander Morozevitj – Ernesto Inarkijev 
Ding Liren – Alexander Grisjtjuk 
Peter Leko – Levon Aronian

* * * * *

Norska NRK fick mycket beröm för sin bevakning av fjolårets VM-match i Madras och nu blir det hårdbevakning av VM-matchen i Sotji. Glädjande nog hakar SVT Play på och erbjuder samma sändningar varje speldag från klockan 12.30. Här en förhandare. Fredag kväll är det invigningsceremoni och på lördag klockan 13 brakar det loss med första VM-partiet.

Det vimlar av intressanta länkar om VM-matchen på bergensjakk.no.

* * * * *

Det är mycket som hamnar i skymundan i schackvärlden den kommande helgen, som till exempel tyska Bundesliga lördag-söndag. Nåväl, länken för direktsändningen kommer förstås i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.