fredag 6 februari 2015

Grenke Chess Classic, Baden-Baden – rond 4

Vishy Anand mot Magnus Carlsen. Foto: Georgios Souleidis, grenkechessclassic.de

Glädjen var tillbaka hos Magnus Carlsen efter dagens vinst mot Vishy Anand. I efteranalysen i kommentatorstudion tillsammans med Nigel Short och Jan Gustafsson berättade han också om den smärtsamma förlusten mot Arkadij Naiditsch i föregående rond. Han berömde Naiditschs spel efter drag 45, där tysken inte forcerade remi utan tog till vara på sina chanser. Modigt och starkt.

Short har tidigare meddelat på twitter att han hade sällskap med Carlsen på tåget till Baden-Baden och att de bland annat diskuterade Holländskt. Nu undrade Short om det var deras diskussioner om den öppningen som fick Carlsen att spela den mot Anand. Carlsen praktiserade en Stonewall-uppställning men var inte beredd att ge Short äran av valet. Det blev en tuff partianläggning från Carlsens sida och det kom till en punkt där Anand drabbades av en släng av desperation:

Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Vit drarSom Carlsen påpekade borde Anand ha försökt med 32.Te6, men han gjorde ett mera direkt försök att tämja Carlsen – och underskattade svarts fribonde.
32.Td7? Dxd7 33.f633...Dd1+!
Med a-bonden i startblocken kan svart tillåta sig att lämna över damen.
34.Dxd1 Kxg6 35.Dd3+ Kh6 36.h4 gxh337.uppg.
Efter 37.Dd7 Txf6 38.Dxh3+ Kg6 mullrar det på a-linjen.

Naiditsch besegrade landsmannen David Baramidze i ett vilt parti och är nu i ensam ledning. Är det Fabiano Caruana som ska sätta stopp för Naiditsch imorgon?

Rond 4
Vishy Anand – Magnus Carlsen 0-1 
David Baramidze – Arkadij Naiditsch 0-1 
Fabiano Caruana – Michael Adams remi 
Etienne Bacrot – Levon Aronian remi

Rondrapport på chess24 och TWIC.

Ställningen efter fyra ronder:
Arkadij Naiditsch 3; Magnus Carlsen och Fabiano Caruana 2,5; Etienne Bacrot och Michael Adams 2; Vishy Anand och Levon Aronian 1,5; David Baramidze 1 poäng.

Rond 5 (lördag kl 15)
Levon Aronian – Vishy Anand 
Michael Adams – Etienne Bacrot 
Arkadij Naiditsch – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – David Baramidze

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.