söndag 8 februari 2015

Grenke Chess Classic, Baden-Baden – rond 5

Levon Aronian besegrade Vishy Anand. Foto: Georgios Souleidis, grenkechessclassic.de

Magnus Carlsen är ifatt Arkadij Naiditsch efter en säker vinst mot David Baramidze och i näst sista ronden har världsmästaren svart mot Fabiano Caruana. Det kan bli en spännande söndagsrond. Naiditsch har svart mot Etienne Bacrot, som missade en upplagd vinst mot Michael Adams:

Michael Adams – Etienne Bacrot 
Svart drar


I partiet följde 55...Dg1 56.De2 Lxe5 57.f4 och Adams lyckades rida ut stormen. 55...Dd1! hade skapat en dödlig bindning. Till att börja med kan vit som synes inte byta torn, och vits dam måste ha kontroll över f1 så att svarts dam inte sätter sig där. Det hotar Lh6 och det tjänar inte någonting till att försöka spärra vägen för löparen, till exempel 56.f4 Lh6 57.a4

analys

57...Lxf4! 58.gxf4 Dg4 matt.

Levon Aronian har inte haft mycket att glädja sig åt på sistone men nu lyckades han i alla fall besegra Vishy Anand. ”En ren gåva”, förklarade Aronian. Arkadij Naiditsch fjäderpressade Fabiano Caruana innan de kom överens om remi. Spelarnas analyser i kommentatorstudion.

Rond 5
Levon Aronian – Vishy Anand 1-0 
Michael Adams – Etienne Bacrot remi 
Arkadij Naiditsch – Fabiano Caruana remi 
Magnus Carlsen – David Baramidze 1-0

Rondrapport på chess24 och TWIC.
Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.

Ställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen och Arkadij Naiditsch 3,5; Fabiano Caruana 3; Levon Aronian, Etienne Bacrot och Michael Adams 2,5; Vishy Anand 1,5; David Baramidze 1 poäng.

Rond 6 (söndag kl 15)
Vishy Anand – David Baramidze 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Etienne Bacrot – Arkadij Naiditsch 
Levon Aronian – Michael Adams

* * * * *

Björn Ahlander, en av medlemmarna i vår Maltaklan, vann behändigt i första ronden i IM-turneringen i Aarhus. Axel Smith rapporterar på schack.se.

* * * * *

Det blev ett lördagsbesök i Köpenhamn och väl där fanns bland annat planen att spela blixt på den Sorte Plads klockan 16. Det var lördag i jämn vecka och då är det väl tänkt att ”Fucking Skak” ska ställa fram pjäserna? Men det var ingen schackspelare där såvitt jag kunde se. Det var kulingvarning och visst kunde det ha blivit svårare än normalt att hålla pjäserna på stenbordet, men väderleken ska väl inte få påverka spelet? Varför kom ni inte?

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.