torsdag 19 februari 2015

Zürich Chess Challenge

Hikaru Nakamura och Vishy Anand gjorde upp i ett harmageddonparti. Foto: zurich-cc.com

Gracerna fördelades. Levon Aronian vann den inledande blixtturneringen, Vishy Anand vann turneringen med långpartier, Vladimir Kramnik vann snabbschacksturneringen och Hikaru Nakamura vann totalt efter ett särspel. Det var till slut Anand och Nakamura som delade förstaplatsen på 9 poäng.

Efter viss förvirring kom man fram till att det hela skulle avgöras med ett harmageddonparti. (Mina texter i Sydsvenskan granskas av en kvalificerad språkvårdare, Ingrid Fredriksson, som har förklarat att det på god svenska ska vara harmageddon, inte armageddon.) Anand valde vit och fick 5 minuter medan Nakamura fick 4 minuter med förbehållet att han skulle betraktas som vinnare om partiet slutade remi.

Från långpartiavdelningen minns vi att det med samma färger blev en variant i Damgambit och att Nakamura var missnöjd med hur dåligt han förvaltade vad han åstadkom med svart i öppningen. När de spelade samma variant i harmageddonpartiet var det Anand som avvek och det i åttonde draget. Men det var Nakamura som tog initiativet och i följande ställning förvaltade han sin fördel på bästa sätt.

Vishy Anand – Hikaru Nakamura 
Svart drar


Svart har ett problem i ställningen och det är som synes den passiva vitfältslöparen. Så hur aktiverar man den? Det ordnade Nakamura snabbt och elegant.
24...e5! 25.fxe5 Lf5 26.Tg2
Det ser kanske lite uppgivet ut att placera tornet i slagläge för den just aktiverade löparen, men alternativen var inte särskilt upplyftande, till exempel 26.Kf4 Ld2 och tornet på c1 är tillspillogivet. Den fångsten fullföljs i stället med slutdraget.
26...Le4+ 27.Kf4 Lxg2 28.Lxg2 Ta2 29.Lf3 Ld2


30.uppg.

Det här året har börjat bra för Nakamura med förstaplatser i Gibraltar och Zürich. Världstvåan Caruana har däremot orsak att vara moloken.

Slutställningen:
1) Hikaru Nakamura 9; 2) Vishy Anand 9; 3) Vladimir Kramnik 8,5; 4) Levon Aronian 7; 5) Sergej Karjakin 6; 6) Fabiano Caruana 5,5 poäng.

Rondrapport på Chess.com, Chess24 och TWIC.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.