tisdag 17 februari 2015

Zürich Chess Challenge – rond 4

Vishy Anand tog över ledningen. Foto: zurich-cc.com

Hikaru Nakamura fick knappt ett dygn i de högre sfärerna ovan 2800-strecket. Sedan kom Vishy Anand och pressade ner honom därifrån. Enligt Nakamura, som hade godheten att ställa upp i kommentatorstudion trots att han förlorade partiet, var det efter Anands artonde drag som det gick snett.

Vishy Anand – Hikaru Nakamura 
Vit drarEfter 18.Se2 spelade Nakamura 18...g6 och förklarade i efteranalysen, efter huvudskakningar, att han insåg att det var ett dåligt drag i samma ögonblick som han släppte bonden. Han menade att han borde ha tagit tillfället i akt att slå av på b4 och bytt av på a1. Han gav varianten 18... axb4 19.axb4 Dxa1 20.Txa1 Txa1 21.b5 cxb5 22.Dxb5 Ta7 23.c6 Sf8 och det verkade som om han övertygade Anand om att det var bra för svart. Anand förklarade att om det stämmer så borde han kanske ha spelat 18.Tab1 i stället. Det är svårare att övertyga Fritz om att den varianten slutar med fördel för svart. Nakamura tappade geisten efter 18...g6 19.Tab1.

Reglerna föreskriver att om spelarna tar remi (utan dragupprepningar) före fyrtionde draget så måste de därefter spela ett snabbparti för publikens skull, ett snabbparti som inte sätter spår i turneringstabellen. I tidigare turneringspartier har vi sett spelare som sett till att passera 40-gränsen före remianbudet för att slippa att spela ett extra parti. Levon Aronian och Fabiano Caruana glömde nog bort det när det kom överens om remi efter 35 drag. Det blev till att ställa upp pjäserna för en extra föreställning. Vladimir Kramnik och Sergej Karjakin såg till att passera 40-gränsen innan de tog remi.

Rond 4
Vladimir Kramnik – Sergej Karjakin remi 
Vishy Anand – Hikaru Nakamura 1-0 
Levon Aronian – Fabiano Caruana remi

Ställningen efter fyra ronder (vinst 2 poäng, remi 1 poäng):
Vishy Anand 6; Hikaru Nakamura 5; Vladimir Kramnik 4; Levon Aronian, Fabiano Caruana och Sergej Karjakin 3 poäng.

Rondrapport på Chess.com och TWIC.

Rond 5 (onsdag kl 15)
Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian 
Sergej Karjakin – Vishy Anand

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.