tisdag 10 februari 2015

Grenke Chess Classic, Baden-Baden – rond 7

Ny turneringsseger för Magnus Carlsen. Foto: Georgios Souleidis, grenkechessclassic.de

Magnus Carlsen och Arkadij Naiditsch gick poängmässigt in i sista ronden sida vid sida och båda hade vinstchanser mot Etienne Bacrot respektive Levon Aronian. Båda fick nöja sig med remier och det väntade ett särspel. Frågan var då om även Fabiano Caruana skulle kvalificera sig till särspelet. Han hade vinstchanser i slutspelet mot jumbomannen David Baramidze, men efter drygt sex timmars spel och lätt tidsnöd var det förståeligt nog svårt med precisionen. I kommentatorstudion visade Caruana hur han borde ha avslutat partiet i den här ställningen:

David Baramidze – Fabiano Caruana
Svart drar


I partiet följde 71...Kf6 och Baramidze fann en smal remiväg där det till slut stod två ensamma kungar på brädet. Vinsten fanns inom räckhåll med 71...Kd4!, till exempel 72.Kxe6 Kd3! (Och bara så. Det handlar om att komma i rätt fas.) 73.Sf3 Ke3

analys

74.Sg5 f3 75.Sxf3 Kxf3 76.Kf6 Kg4 77.Kxg6 Kxh4 och kantbonden kan lotsas i mål.

Särspelet blev en sen och mycket dramatisk föreställning. Det inleddes kvart över tio. Carlsen vann det första snabbpartiet (10 minuter plus 2 sekunder efter varje drag) men förlorade det andra. Det fortsatte med två blixtpartier (5 minuter plus 2 sekunder efter varje drag) som båda slutade med remi. Det var dags för harmageddonpartiet där vit skulle ha 6 minuter mot svarts 5 minuter. Remi räknas då som seger för svart. På twitter meddelade Peter Svidler att blixtexperten Alexander Grisjtjuk föredrar vit i harmageddonpartier. Tanken är då att vit har en extra minut och få blixtpartier slutar med remi.

Carlsen hade vit i det avgörande partiet och Naiditsch dukade under med buller och bång. Han gav upp tio minuter i midnatt och båda var utmattade efter en lång dag.

Det har blivit en fin start på det nya året för världsmästare Carlsen med förstaplatser i Wijk aan Zee och Baden-Baden. En duktigt trött Carlsen intervjuad av norska TV2 efter prisutdelningen.

Rond 7 
Magnus Carlsen – Etienne Bacrot remi 
Arkadij Naiditsch – Levon Aronian remi 
Michael Adams – Vishy Anand 1-0 
David Baramidze – Fabiano Caruana remi

Rondrapport på chess24, chess.com, Chessbase och TWIC.
Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.

Slutställningen:
Magnus Carlsen och Arkadij Naiditsch 4,5; Fabiano Caruana och Michael Adams 4; Etienne Bacrot och Levon Aronian 3,5; Vishy Anand 2,5; David Baramidze 1,5 poäng.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.