lördag 21 februari 2015

Sexton år och stormästare

Alexander Donchenko sitter på bord 1 i Bundesliga. Foto: schaakstadgroningen.nl

Det blev lunch med grannen Stellan i onsdags. Han berättade att han skulle spela Bundesligapartier den här helgen men nämnde inte att han gått och blivit ny förbundskapten. Den nyheten fick jag på schack.se igår. En rimlig tågordning i nyhetsflödet, kan jag väl tycka. Vi tog förresten dagens kalkon på Ingelsta kalkon. (Och för er som undrar på vilken restaurang man får den bästa dagens rätt i Malmö - svaret är: Saltimporten.)

Stellan representerar SSC Rostock och spelade på bord 2 mot Erwin L'Ami, SG Solingen. Jag noterade att öppningen var Franskt men fick kolla två gånger för att förvissa mig om att Stellan hade vit. Om nån vet hur man ska hantera Franskt så är det väl han och visst tog han hand om initiativet, men det ebbade ut i remi. Rostock förlorade för tionde gången i följd och ligger fast förankrade i botten av tabellen. Imorgon väntar rond 11.

SK Turm Emsdetten mötte upp med Nils Grandelius och Jonny Hector i laguppställningen och för dem blev det remi mot Viktor Laznicka respektive förlust mot Matthieu Cornette. SK Schwäbisch Hall vann den matchen med 5,5–2,5. Bundesligahelgen får tjäna som uppvärmning för Nils inför EM i Jerusalem, som inleds på tisdag, samma dag som lag-VM för morronpigga veteraner startar i Dresden.

Och apropå bilden ovan: sextonårige tysken Alexander Donchenko har ordnat stormästartiteln inom loppet av ett halvår. Första GM-inteckningen tog han i september i Baku Open, den andra i decemberturneringen i Groningen och verket fullbordades när han vann GM-turneringen i Aarhus för en vecka sedan. Idag spelade han ett tufft remiparti med Levon Aronian i matchen mellan OSG Baden-Baden och SC Hansa Dortmund. Aronian spelar för mästarlaget Baden-Baden som vann matchen med 5–3 och ligger i serietoppen – och kommer förmodligen att förbli där.

För egen del hade jag inte möjlighet att följa direktsändningen från Bundesliga. Jag tackade ja till en inbjudan till Malmö Arena och kan väl i all korthet meddela att där spelades det hockey, och bland drygt 12 800 fanns det några hundra orangeklädda personer från Karlskrona som synbart tyckte att lördagskvällar i Malmö kan vara utomordentligt festliga.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.