måndag 23 februari 2015

Jevgenij Tomasjevskij leder i Tbilisi

Jevgenij Tomasjevskij fann vägen till matten. Foto: tbilisi2015.fide.com

Förutom prissummor finns det något i Fides GP-serie 2014–2015 som lockar spelare i världseliten: de två främsta totalt säkrar platser i nästa kandidatturnering.

Det ingår fyra turneringar och efter Baku och Tasjkent i fjol pågår den tredje turneringen i GP-serien i Tbilisi. Länkarna har varit på plats i den oumbärliga högerspalten från start och en och annan kommentar har dykt upp i twitterflödet. Den fjärde turneringen anordnas i Chanty-Mansijsk i maj.

Idag spelades rond 8 och det får bli en partiställning därifrån. Jevgenij Tomasjevskij ligger i topp på 6 poäng efter att ha fällt Maxime Vachier-Lagrave (som ligger näst sist):

Maxime Vachier-Lagrave – Jevgenij Tomasjevskij 
Svart drarDet är som synes matt i 56 drag.

Tomasjevskij spelade förbluffande konsekvent mot målet och 23 drag senare valde Vachier-Lagrave att ge upp i en ställning där vi amatörer väl hade fortsatt …


91...Sf7-e5 blev partiets sista drag (här är hela partiet). Hotet Lh5 matt fick Vachier-Lagrave att resignera. Här hade förstås fortsatt kamp med 92.Txg4 betraktats som en förolämpning. Det ställer ju frågan om motståndaren verkligen klarar av att sätta matt med löpare plus springare.

Nu finns det faktiskt ett partiexempel där GM Vladimir Epishin inte klarade av att sätta matt med det materialet inom femtio drag och han fick nöja sig med remi. Därför kan det väl åtminstone på amatörnivå inte anses opassande att testa motståndaren i det slutspelet.

* * * * *

Jag har korrigerat en felaktig uppgift i ett tidigare blogginlägg. Jag råkade skriva att det är ett lag-EM för morronpigga veteraner som ska genomföras i Dresden med start imorgon. Det handlar ju i själva verket om lag-VM för morronpigga veteraner. Varför reagerade ingen på min felaktiga beteckning på mästerskapet? Det är alltså ett världsmästerskap, inte ett Europamästerskap.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.