tisdag 2 juli 2019

Börje Jansson - Tierps Bosse Larsson

Jag fick ett mejl från schackvännen Börje Jansson, som har en speciell plats i mitt hjärta sedan 48 år tillbaka.

Andra årgången av min då stencilerade tidskrift Schacknytt hade ungefär 120 prenumeranter. Det var 1971. (Tio år senare hade Schacknytt en större upplaga än TfS.) En klubbkompis i Limhamns SK, Per Ahlström, försökte värva nya medarbetare vid Tusenmanna i Stockholm. Han kontaktade flera elitspelare men alla utom en rynkade på näsan. Att skriva för en liten stencilerad blaska var inte särskilt lockande. Undantaget var Börje Jansson, som var Sverigemästare 1968 och 1970. Sicket kap! Hans första artikel publicerades i Schacknytt 1/1971 med rubriken ”En ny idé i Spanskt”. Börje hade introducerat en ny idé i öppet Spanskt i ett korrparti och det kommenterade han. Sedan blev det många artiklar från honom.

I mejlet från Börje hade han bifogat bilden till höger med frågan om han möjligen hade platsat på Grönby idrottsplats. Tierps Bosse Larsson undrar alltså om han platsat på den idrottsplats på Söderslätt där jag irrade omkring några gånger på 1960-talet. Självklart! Det hör till saken att Grönby IF lades ner för länge sedan och att idrottsplatsen förvandlades till betesmark för ett gäng kossor.

Jag minns att min farfar, som var byskräddare i Norra Grönby, hade små programhäften från YA-cupen, och i ett av dessa presenterades då ännu verksamma Grönby IF. Det stod bland annat något om publikrekordet på Grönby idrottsplats. Jag minns inte publiksiffran men kommer ihåg att det var i en match mellan Grönby IF och Malmö FF:s reservlag 2. Någon som har det programhäftet till hands?

I boken Tore och turneringen – historien om Rilton Cup har olika Riltonvinnare berättat ett Riltonminne. Börje Janssons bidrag:
När man tänker så långt tillbaka är det lätt att man blandar ihop, men varje gång jag träffar Lars Grahn brukar han påminna mig om det år då schackspelarna som bodde ihop hade en kvällsturnering i pingis. Grahn kan fortfarande inte komma över att jag kvaddade honom. Troligen påminner han mig om det för att vara snäll, eftersom jag var en av de första toppspelarna som började skriva för hans tidskrift Schacknytt. Sanningen är dock att det var jag som var glad, eftersom jag både fick tidskriften och möjlighet att analysera spännande partier.
Pingislektionen har jag glömt men Börjes bidrag till Schacknytt är jag evigt tacksam för. Det var med den tidskriften allt började.


Oktetten i Danzhou: Ernesto Inarkijev, Wei Yi, Yu Yangyi, Richard Rapport, Wang Hao, Bassem Amin, Santosh Vidit och Vladislav Artemijev. Foto: cca.imsa.cn
Medan Kinaettan Ding Liren briljerar i Zagreb visar Kinas tre därnäst högst rankade spelare – Wei Yi, Yu Yangyi och Wang Hao – lejonklon i Danzhou, Kina. Där pågår en åttamannaturnering och efter tre ronder delar denna trio förstaplatsen på 2 poäng. Efter dem följer Richard Rapport, Santosh Vidit och Ernesto Inarkijev 1,5; Vladislav Artemijev 1; Bassem Amin 0,5 poäng.

Yu Yangyi – Santosh Vidit 
Vit drar

Det var bara att ge upp efter 38.Txh6+!. På 38...gxh6 följer det förkrossande 39.Dxe5+. Det var i rond 1. I rond 3 var det Vidits tur att få till det:

Ernesto Inarkijev – Santosh Vidit 
Svart drar

32...Sxb2!
Efter det får vits kung inte en lugn stund.
33.La6
Efter 33.Kxb2 Lxb4 hotar bland annat Le1+, till exempel 34.Ka1 (34.Sxb4 Dxb4+ 35.Ka1 Tc3) 34...Lc3+ 35.Sxc3 Txc3 36.Tb1 De7 och svart vinner.
33...Dxa6 34.Kxb2 De2


35.Kb1
Eller 35.Da3 Txc2+ 36.Kb1 Txc1+ 37.Txc1 Txc1+ 38.Dxc1 f5 39.gxf6 Sxf6 och medan svarts aktiverar sina pjäser saknar vit motspel.
35...Txc2 36.Df2 Tb2+ 37.uppg.

Resultat och partier.

Torbjörn Glimbrant har dragit söderut i sommarvärmen. Han är med i Budejovice Open, Tjeckien. Efter fyra ronder leder Artur Frolov, en ukrainsk IM, på 4 poäng. Det finns fem stormästare bland de 87 deltagarna och idag vann Frolov mot en av dem, tjecken Petr Velicka. Torbjörn har 2,5 poäng och imorgon är det hans tur att möta Velicka. Resultat och partier.