onsdag 17 juli 2019

Sommarblixt på Limhamn

Stellan Brynell ställer uret inför kvalturneringspartiet mot Jonny Hector.
Bakom dem: jag och Erik Andersson. Foto: Bengt Kvisth 

Jag är väl en av få schackentusiaster som inte spelar blixt på internet, men om man lägger till en altan, ett trevligt gäng och en utegrill plus grillat med passande drycker så blir det genast gemytligt. Idag bjöd Bengt Kvisth in till sommarblixt hemmavid på Limhamn. Tolv spelare med kvalturnering och sedan dubbelrondig A-, B- och C-final. Sjutton ronder. Mycket schack när solen ligger på.

Där fick vi dagens förmodligen enda stormästarmöte på svensk mark: Jonny Hector mot Stellan Brynell. I mitt parti mot grannen Stellan var jag ett slags utmanare: han är vår bostadsrättsförenings högst rankade spelare. Det såg bra ut i övergången till slutspel men tiden tröt. Mästaren sitter i orubbat bo. Men Stellan fick nöja sig med andraplatsen i själva turneringen. Jonny var helt suverän med 16,5 poäng av 17 möjliga. Stellan kan ju försöka ta revansch högst upp i Turning Torso.

För min seger i B-finalen fick jag en flaska Basalto Nerello Mascalese, där druvorna har plockats från vinrankor på Etnas sluttningar. Vulkanvin från Sicilien. Den ska korkas upp vid lämpligt tillfälle.

* * * * *

Torbjörn Glimbrant förlorade mot GM Tigran Harutyunian i Sant Marti, rond 5. Glimbrant har 3,5 poäng, Anders Larsson och Aditya Subramanian 2,5 poäng. Resultat och partier.

I näst sista ronden i Police spelade Björn Ahlander remi mot den ukrainske stormästaren Spartak Vysochin. Felix Levin ligger i topp med en poängs marginal till närmsta konkurrenter. Björn har 5 poäng. Resultat.

Noel Studer är på väg att vinna schweiziska mästerskapet. Med två ronder kvar har han 1,5 poängs marginal till Nico Georgiadis och ytterligare en halva till Roland Ekström. Resultat och partier.

Ungraren Peter Prohaszka vann Ikaros Open på maximala 9 poäng. Sådant är ju sällsynt. Han hade en prestationsrankning på 3029. Deniz Arman kom på femtonde plats med 5,5 poäng. Resultat

Svensk poängplockning Paleochora Open efter sex ronder: Fredrik Lindh 4; Andreas Persson 3; Michael Mattsson 2,5 poäng. Resultat och partier.