lördag 27 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 9

Nils Grandelius har dragit 1.c4 mot Pia Cramling. I bakgrunden:
Kassa Korley mot Igor Lysyj. Foto: Bengt Kvisth 

Ett tag levde jag i tron att Rameshbabu Praggnanandhaa är högre rankad än sin landsman Murali Karthikeyan, men elotalen baseras ju inte det minsta på vem som är mest omskriven. I själva verket har Karthikeyan 73 elopoäng mer än Pragg. Det var dock ingenting man märkte av under deras parti idag. Pragg vann och är i ensam ledning inför sista ronden.

Nils Grandelius bröt remiraden med en säker vinst mot Pia Cramling. Nils ligger fortsatt en poäng efter Pragg. Han har en framskjuten placering inom räckhåll, men det blir tufft motstånd i slutronden i form av Gabriel Sargissian.

Danmarks högst rankade spelare i turneringen, Mads Andersen, har haft lite problem i Helsingör med att försvara sin ställning. I näst sista ronden krossades han av Danmarksmästaren efter en grov bortsättning.

Allan Stig Rasmussen – Mads Andersen 
Svart drar

14...Se4?? 15.Lxe7!
Efter det draget är det i praktiken kört.
15...Dxe7 16.d6+ Df7 17.Lc417...Sxd6 18.Lxf7+ Txf7 19.Dd5 Se4 20.Tfe1 uppg.

En fördel med en turnering över tio ronder är att det ges tillfälle att klara en inteckning efter nio alternativt tio ronder. I näst sista ronden kunde Kassa Korley ha säkrat en GM-inteckning men då krävdes vinst mot Igor Lysyj. Dansk-amerikanen saknade inte en chans att gå i land med det.

Kassa Korley – Igor Lysyj 
Vit drar

I partiet följde 24.Txd8 Txd8 25.Sd4 Lxd4 26.exd4 Dxe2 27.dxc5 remi. Det hade varit bättre att skippa avbytet på d8 och dra 24.Sd4! direkt med gaffelhot, till exempel 24...Txd5 25.cxd5 Se4 26.Dh3 Lxd4 27.exd4 Kg7 28.Tc1

analys

med klar fördel för vit.

Korley får en ny chans att klara GM-normen i slutronden och då handlar det om att han ska ha minst remi mot Sune Berg Hansen.

På bord 94 svarade en norsk junior för dagens damoffer.

Elias Hulleberg Sidali – Alexander Torp Jørgensen 
Vit drar

Tekniskt sett är vits dam fångad och svartspelaren hade nog förhoppningar om en etta i turneringstabellen.
22.dxe6! Lxd6 23.exf7+ Kf824.Lh6 matt

I slutronden har Pragg svart mot Sam Sevian, liksom han hade när de möttes på Isle of Man i fjol. Då var det hård kamp och remi efter hundra drag. Det skulle förvåna om amerikanen inte gör ett hårt försök att ta över förstaplatsen.

Resultat
Partier

* * * * *

Med sikte på PRO Chess League

Emanuel Berg toppar Stockholm Wasabis lag. Foto: Lars O A Hedlund 

Wasa SK har engagerat sig i spel på internet och där går laget under namnet Stockholm Wasabis. De har förgäves försökt kvala in till PRO Chess League de två senaste åren. Nu laddar man för ett tredje försök med kval i september. Som ett led i uppladdningen spelar man imorgon en match mot Riga Magicians där varje spelare möter var och en i motståndarlaget. Betänketiden är densamma som i PRO Chess League: 10 minuter plus 2 sekunder efter varje drag.

Det blir direktsändning här med matchspel, kommentarer och intervjuer från klockan 11.45.

Laguppställningarna
Stockholm Wasabis: Emanuel Berg, Rauan Sagit, Richard Wessman och Bo Lindberg.
Riga Magicians: Nikita Meshkovs, Toms Kantans, Ilja Semjonovs och Ritvars Reimanis.