fredag 5 juli 2019

SM i Eskilstuna

Dukat för spel i Stiga Sports Arena. Foto: Petra Olsson 

Det ser ut som om SM-deltagarna slipper en värmebölja av det slag som drabbat världseliten i Zagreb. Väderprognosen för morgondagen i Eskilstuna: 20 grader och små lätta moln på himlen. Det lär bli bra spelförhållanden i Stiga Sports Arena.

På programmet idag: rond 1 i sju weekendturneringar. Jonathan Westerberg hade fullt sjå med att besegra Gabriel Svorono i grupp 1. I följande ställning var Jonathan illa ute:

Gabriel Svorono – Jonathan Westerberg 
Vit drar

I partiet kom 25.De2. Svart förlorar kvalitet rakt av efter 25.Lg5!, till exempel 25...Dxg5 26.Dxg5 Sxg5 27.Sxa3. Även 21.Dd1! ger vit klar fördel.

Resultatservice
Partier

Kampen om SM-titlarna börjar imorgon. Parallellt med Sverigemästarklassen spelar Nils Grandelius en minimatch i Eskilstuna mot Luke McShane med klassiskt schack måndag och tisdag, och kortare betänketid på onsdag. Jonathan Westerberg är alltså med i en weekendturnering och även Hans Tikkanen deltar i kringarrangemang. Denna trio avstår följaktligen från spel i Sverigemästarklassen, som därigenom tappar mycket i slagkraft. Här är startfältet med elotal och placering på svenska rankningslistan:

GM Tiger Hillarp Persson 2562 (4)
GM Erik Blomqvist 2492 (9)
GM Jonny Hector 2487 (11)
IM Linus Johansson 2480 (13)
GM Pia Cramling 2479 (14)
GM Axel Smith 2469 (15)
IM Michael Wiedenkeller 2461 (Luxemburg)
GM Pontus Carlsson 2456 (18)
IM Rauan Sagit 2429 (22)
Kaan Kücüksari 2310 (86)

Dessa möten står på programmet imorgon:

Rond 1 (lördag kl. 15)
Jonny Hector – Pontus Carlsson 
Kaan Kücüksari – Axel Smith 
Linus Johansson – Tiger Hillarp Persson 
Pia Cramling – Rauan Sagit 
Erik Blomqvist – Michael Wiedenkeller

* * * * *

GCT-turneringen i Zagreb – rond 9

Magnus Carlsen mot Levon Aronian och det blev en kampremi. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen slår sig inte till ro, det är full fart framåt som gäller. Idag blev det lång rockad följt av h2-h4 och Th3. Tornet ryckte fram och Yasser Seirawan kommenterade att ”Carlsen is building a stairway to heaven.” Det tycktes upplagt för världsmästarens femte vinst, men Levon Aronian försvarade sig utmärkt.

Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Svart drar

Aronian kom fram till att om han kunde få tornet till c8 så skulle han få det nödvändiga motspelet för att hålla ställningen. Och så blev det efter 27...Df8! 28.Dxc3 Tc8 29.Dd3 (Varken Carlsen eller datorerna trodde på något annat än remi efter 29.Txf7+) 29...Dg7.

Carlsen: "Jag uppnådde allt jag ville ha men jag kunde inte finna nåt dråpslag." Han och Maurice Ashley kom fram till att det förmodligen inte fanns någon vinst.

Det såg ändå ut som om Carlsen skulle utöka sin ledning, för Wesley So fick stora problem med både ställning och tid.

Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So 
Vit drar

Här finns det bara ett vinstdrag. Andra rimliga drag leder till att svart får chansen till evig schack. Det korrekta draget är 36.Dd5!, till exempel 36...Dh2+ 37.Ke3 Dg1+ 38.Kd2 Dg2+ 39.Kc3 Txf3+ 40.Td3 och vit vinner. I stället följde:
36.De2? Dh2+ 37.Ke3 Dg1+ 38.Kd3 Db1+ 39.Ke3 Dg1+ 40.Kd3 Db1+ 41.Kd2 Db2+ 42.Kd3 Db1+ remi

Det innebär att Carlsen fortfarande leder en halv poäng för So, och de möts imorgon i ett slags finalmöte. När Ashley intervjuade dem visade Carlsen stor kamplust inför det partiet i näst sista ronden, medan So verkade mest intresserad av att försöka slå vakt om andraplatsen. Kommentatorerna tyckte avslutningsvis att det var en alltför blygsam målsättning.

Rond 9
Fabiano Caruana – Ding Liren remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Vishy Anand 1-0 
Sergej Karjakin – Anish Giri remi 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So remi 
Magnus Carlsen – Levon Aronian remi

Partierna

Ställningen efter nio ronder:
Magnus Carlsen 6,5; Wesley So 6; Fabiano Caruana, Levon Aronian och Jan Nepomnjasjtjij 5; Ding Liren 4,5; Sergej Karjakin, Anish Giri och Maxime Vachier-Lagrave 4; Vishy Anand och Sjachrijar Mamedjarov 3,5; Hikaru Nakamura 3 poäng.

Rond 10 (lördag kl. 16.30)
Ding Liren – Levon Aronian 
Wesley So – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjasjtjij 
Anish Giri – Hikaru Nakamura 
Vishy Anand – Sergej Karjakin 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

Sverigeeliten på högsta möjliga nivå

Sverigeettan Nils Grandelius spelar i Turning Torso Chess Event.
Foto: Lars O A Hedlund 

Om man tänker sig en schackturnering på högsta möjliga nivå i Malmö så måste det vara högst upp i stadens högsta byggnad, och då talar vi om Turning Torso, en byggnad fastskruvad i Västra hamnen. Det blir höghöjdsträning nästan 200 meter ovan havet.

Det finns några spelare i Sverigeeliten som har varit mer eller mindre inaktiva på senare år. Nu har Bengt Kvisth lyckats agna på ett sätt som får dem att ställa upp. De har nappat på en dag med blixtschack, en festlokal med utsikt över Malmö och Köpenhamn vid god väderlek, och en rejäl prispott. När såg man senast en nationell turnering med det elosnitt som de åtta deltagarna i Turning Torso Chess Event skyltar med? Där ligger åtminstone Sverigemästarklassen i Eskilstuna i lä.

Följande oktett ställer upp i Malmö den 30 november, här med elotal och placering på Sverigelistan:

GM Nils Grandelius 2691 (1)
GM Ferdinand Hellers 2601 (2)
GM Evgenij Agrest 2583 (3)
GM Emanuel Berg 2544 (6)
GM Hans Tikkanen 2503 (8)
GM Jonny Hector 2487 (11)
GM Harry Schüssler 2410 (26)
GM Stellan Brynell 2408 (27)

* * * * *

Superturneringen i Danzhao genomförs i skuggan av GCT-turneringen i Zagreb. Senast vi tittade in – efter tre ronder – låg kineserna Wei Yi, Yu Yangyi och Wang Hao i topp. Efter fem ronder har de Richard Rapport en halv poäng före sig. Den högst rankade i sällskapet, Vladislav Artemijev, återfinns i tabellens nedre hälft.

Ställningen efter fem ronder:
Richard Rapport 3,5; Yu Yangyi, Wang Hao och Wei Yi 3; Vladislav Artemijev 2,5; Santosh Vidit och Ernesto Inarkijev 2; Bassem Amin 1 poäng.

Resultat och partier.

När den 18-årige Aleksej Sarana vann högsta ligan i Ryssland i fjol kom det som en stor överraskning. Sedan kom han på åttonde plats i superfinalen. Inför sista ronden i pågående högsta ligan i Jaroslavl delar han förstaplatsen med Alexander Predke. De fem främsta kvalificerar sig till superfinalen så det ser lovande ut för finalspel på nytt för junioren Sarana.

Ett vackert slutdrag från gårdagens rond:

Alexander Sjimanov – Tagir Salemgarejev 
Svart drar

46...Tf8! 47.uppg.
Svart vinner efter exempelvis 47.Dxf8 Db1+ 48.Ke2 De1+ 49.Kf3 Df2+.

Resultat och partier.

Torbjörn Glimbrant kämpar på i motvind i den tjeckiska värmen och står på 3 poäng efter sju ronder i Budejovice Open. Resultat och partier.

Edvin Trost ägnar en del av sitt sommarlov åt att spela med i Barbera del Valles Open i Spanien. Han fick en mastig utmaning redan i första ronden: andrerankade armeniske stormästaren Tigran Harutyunian. Edvin förlorade. Det finns ytterligare två svenska spelare på plats: Aditya Subramanian och Andreas Persson. Resultatservice.