söndag 7 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 2

Tiger Hillarp Persson är den ende som vunnit båda sina partier i Sverigemästarklassen.
Foto: Lars O A Hedlund 

Pontus Carlsson kom till sitt parti mot Axel Smith en kvart efter rondstart. Det var en kvart bättre än igår då han var en halvtimme försenad efter att ha suttit på ett försenat tåg följt av en taxiresa mellan Linköping och Eskilstuna. Efter det hamnade han inte oväntat i svår tidsnöd mot Jonny Hector: han hade en och en halv minut för runt tjugo drag. Det barkade åt skogen.

Axel Smith försvarade sig med Franskt och Pontus tog sig en rejäl lutare efter 1.e4 e6 2.d4 d5. Sedan blev det ungefär samma tidsnöd som igår. Jonathan Westerberg assisterade Stellan idag och han förklarade att Pontus är en adrenalin addict. Stellan kom med en förmaning: ”Man får inte försätta sig i sådan tidsnöd som Pontus gör.” Stellan är en värdig representant för avdelningen Sunt förnuft. Och Pontus gick åter vilse i tidsnöden.

Stellan benämnde mötet mellan Tiger Hillarp Persson och Erik Blomqvist som en ”jättetidig final”. Det är mästerskapets två högst rankade spelare. Det blev ett mycket snöpligt partislut:


Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist 
Svart drar

En jämn ställning, det finns olika rimliga drag för svart. Men …
22...b6?
En allvarlig försvagning av de vita fälten.
23.Sd4 b5??
En ödesdiger försvagning av de vita fälten.
24.Sc6+ uppg.



Svart förlorar pjäs efter 24...Kf6 25.Td2, och 24...Ke8 25.Td2 Lc7 26.Lh5+ är ännu värre.

Alpha Zero verkar ha inspirerat en och annan till att sätta fart på h-bonden i ett tidigt skede. Jonny Hector hade kanske en annan inspirationskälla när han skickade fram sin kantbonde till h6 i partiet mot klubbkompisen Linus Johansson. Där blev bonden stående utan någon matt på g7 i sikte.

Det som kom att prägla mittspelet var i stället att Jonny fick en löpare instängd på a2.

Jonny Hector – Linus Johansson 
Vit drar

Stellan verkade beredd att dödförklara den löparen. Jonny lyckades emellertid få liv i den med hjälp av konstgjord andning. Räddningen av partiet får betraktas som mirakulös.

Svart drar

Här visade Stockfish drygt +5 efter 38...Tf8 och 38...Tf7. Stellan förklarade att han sett Jonny rädda sämre ställningar och han spelade upp ett sedvanligt replikskifte mellan dem.

Stellan: ”Stod du inte jättedåligt?”
Jonny: ”Nja, det var inte så farligt.”

Nu kommer det att bli si och så med Linus satsning på schack – men det har inget att göra med remin mot Jonny. Linus är klar med sin examen på Chalmers och i nästa månad flyttar han till Oslo där han har fått jobb. Stellan var inte riktigt säker på med vad, ”Det är nåt med dator.”

Inte heller idag tog Michael Wiedenkeller vara på sina chanser men han ordnade åtminstone remi i veteranmötet mot Pia Cramling. Kaan Kücüksari satte bort en viktig f6-bonde i en besvärlig ställning mot Rauan Sagit och de räddningschanser som sedan tillfälligt fladdrade förbi missades.

Nils Grandelius och Luke McShane dök upp i studion tillsammans med Tapio Tikkanen. Det var lottning om färgerna i deras första matchparti som spelas imorgon klockan 14.05. Luke har vit i första partiet. Båda är kvalificerade att vara med i världscupen. Liksom i världscupen blir det två långpartier, men oberoende av hur det går i de partierna så blir det snabbschack, blixt och harmageddonparti på tredje dagen. McShane berättade att han numera är schackproffs på halvtid.

Resultatservice
Partier

Rond 2
Pontus Carlsson – Axel Smith 0-1 
Jonny Hector – Linus Johansson remi 
Rauan Sagit – Kaan Kücüksari 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist 1-0 
Michael Wiedenkeller – Pia Cramling remi

Ställningen efter två ronder:
Tiger Hillarp Persson 2; Rauan Sagit, Jonny Hector och Axel Smith 1,5; Pia Cramling och Erik Blomqvist 1; Linus Johansson, Kaan Kücüksari och Michael Wiedenkeller 0,5; Pontus Carlsson 0 poäng.

Rond 3 (måndag kl. 14)
Linus Johansson – Pontus Carlsson 
Axel Smith – Rauan Sagit 
Erik Blomqvist – Jonny Hector 
Kaan Kücüksari – Michael Wiedenkeller 
Pia Cramling – Tiger Hillarp Persson

* * * * *

GCT-turneringen i Zagreb – rond 11


Ny turneringsseger för Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes

Det väntade en tuff dubbelrond för Magnus Carlsen idag. Han hade ett parti mot Maxime Vachier-Lagrave att tänka på, och vid Norges Sjakkforbunds kongress i Larvik skulle hans nybildade klubb Offerspill SK försöka driva igenom ett kontroversiellt förslag om sponsring till förbundet. Bergensjakk har redogjort för alla ingredienserna i den heta soppan.

Mycket av kongressdramatiken försvann när antalet Offerspill-delegater på inrådan av förbundets Reglementsutvalg reducerades från 41 till 6. Då verkade sponsoravtalet med Kindred dödsdömt. De flesta klubbarna och tunga norska pjäser som Simen Agdestein, Hans Olav Lahlum och Atle Grønn var starkt emot, och förslaget föll. Norges Sjakkforbund får klara sig utan sponsorpengar från svenska Kindred, där kravet var att NSF skulle lobba för en lagändring som skulle gynna det Maltabaserade spelbolaget.

Men i Zagreb firade Carlsen en ny triumf. MVL besvarade 1.d4 som väntat med Grünfeldindiskt och världsmästaren manövrerade ut motståndaren i stor stil. Han fick det att se enkelt ut. Med den vinsten vann Carlsen sin åttonde turnering i rad och på Fides rankningslista den 1 augusti kommer han att ståta med elo 2882, vilket tangerar hans rekordnotering från maj 2014.

Nästa Grand Chess Tour-evenemang är Paris Rapid & Blitz med start den 27 juli. Där är Carlsen inte med.

Magnus Carlsen med segertrofén. Foto: Zdenko Naglic

Rond 11
Sjachrijar Mamedjarov – Ding Liren remi 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana remi 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Anish Giri 0-1 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Levon Aronian – Wesley So remi

Partierna

Slutställningen:
Magnus Carlsen 8; Wesley So 7; Levon Aronian och Fabiano Caruana 6; Anish Giri, Ding Liren och Jan Nepomnjasjtjij 5,5; Sergej Karjakin 5; Vishy Anand, Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave 4,5; Hikaru Nakamura 4 poäng.

* * * * *

Schack i Kroatien



ZDENKO NAGLIC:
Hur kommer det sig att den kroatiska staten har engagerat sig i Grand Chess Tour? Hur är responsen i samhället, medierna och hos vanligt folk?

Schackbrädet är ju det viktigaste elementet i statsvapnet och Kroatien är ett turistland. Evenemanget blir marknadsföring av landet och staden Zagreb. Det sistnämnda bör understrykas, för staden har verkligen börjat bli ett turistmål för många. När den politiska eliten kan spegla sig inhemskt och internationellt i glansen, så är det inte konstigt att skattkistan öppnas på vid gavel.

Annars är uppmärksamheten av GCT-turneringen på ganska modest nivå. Det är en elitturnering som inte leder till ett brett engagemang. Om den kroatiske stormästaren Ivan Saric varit med hade det varit en annan sak.

När jag gick igenom tidningarna igår och idag så framgår att det egentligen bara är Sportske Novine (bilden ovan) som ger turneringen stor uppmärksamhet. Igår hade Vecernji List en kolumn där man diskuterar den dåliga mediebevakningen samt Magnus Carlsens storhet. Kolumnisten påpekar att före gårdagens rond hade världsmästaren en rad på 78 partier utan förlust.

Sportske Novine har annars en trevlig artikel om spelarna, deras personliga egenheter och förehavanden. Magnus springer i staden tillsammans med sin far, de undviker allt som kan väcka uppmärksamhet. Mamedjarov åker spårvagn. Vachier-Lagrave gillar fisk. Den ende som ägnat sig åt turism är Aronian, som kom en vecka före turneringen och bekantade sig med nationalparken Krka. Han är fotograferad när han på avstånd studerar ett parti som två pensionärer spelar.

Jag ställde frågan om den skrala uppmärksamheten till Vlado Kovacevic, en av de få som besegrade Bobby Fischer när denne var på topp 1970. Kovacevic är numera schackkommentator för HINA, den statliga nyhetsbyrån. Han skrev förstås nyhetsartiklar efter varje rond. Tidningarna får hans referat gratis, men det verkar bara vara Sportske Novine som alltid publicerar dessa. Hans svar är föga sensationellt: ”Den allmänna utvecklingen är mest till nackdel för schack”.

Jämfört med Sverige är schackets ställning i Kroatien på en högre nivå. Det sker mycket på skolorna efter lokala förutsättningar. Schackkunskaper har en god effekt på elever, det råder det ingen tvekan om. Stormästaren Ante Brkic, som nosar runt 2600, är till exempel anställd för att ge individuell undervisning åt de mest talangfulla unga spelarna i Vinkovci med omnejd.

TV-programmet Sahovski komentar är en av institution i kroatisk schack. Det är på hög nivå men samtidigt anpassat för klubbspelare. I ungefär hälften av partierna som analyseras är åtminstone en inhemsk spelare inblandad. Annars handlar det om världseliten och schackhistoria. Programmet görs i allmänhet av Alojzije Jankovic, numera anställd på schackförbundet. Jankovic ligger för tillfället på tionde plats på den kroatiska rankningslistan och han har varit uppe i elo 2593. Det är mycket populära program som finns att se på Youtube. Där hittar ni bland annat Vlatko Kovacevics kommentarer till sitt parti mot Bobby Fischer. Det intressanta är turerna runt om där bland annat Kortchnois dåvarande fru försökte agera som förmedlare av rätt drag. Det avsnittet borde översättas.

* * * * *

Om arrangörerna av superturneringen i Danzhao önskade världsvid publicitet för sitt evenemang så var tidpunkten illa vald. Då borde de ha undvikit en tidpunkt då Magnus Carlsen och hans hårdaste konkurrenter var engagerade på annat håll. Nu lyckades Richard Rapport inkassera förstapriset i Danzhao:
Richard Rapport 4,5; Yu Yangyi och Wei Yi 4; Vladislav Artemijev, Wang Hao och Santosh Vidit 3,5; Ernesto Inarkijev 3; Bassem Amin 2 poäng.

Resultat och partier.

Artur Frolov och Azer Mirzojev delade ledningen inför dagens slutrond i Budejovice Open. Deras målsättning avslöjades snabbt: det blev remier efter tio respektive elva drag. I Mirozejevs parti hann man faktiskt med dragupprepningar:

Leonid Volosjin – Azer Mirzojev
Antagen Damgambit
1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 Sf6 4.e5 Sd5 5.Lxc4 Sb6 6.Lb3 Sc6 7.Sf3 Lg4


8.Sg5 Lxd1 9.Lxf7+ Kd7 10.Le6+ Ke8 11.Lf7+ Kd7 remi

Om det partiet har spelats förut? Självklart. Hundratals gånger. Mirzojev har spelat det flera gånger tidigare, så det var förmodligen hans idé. Det finns många olika sätt att ordna en uppgjord remi. 

Frolov korades som turneringsvinnare på bättre särskiljning än Mirzojev. Torbjörn Glimbrant avslutade med två vinster men är nog inte nöjd med sina 5 poäng. Resultat och partier.