måndag 24 februari 2020

Aeroflot Open i Moskva

Subramaniyam Bharath är med i tätstriden. Foto: Puneet Jaiswal

Indiska tonåringar stormar fram på alla fronter. I Aeoroflot Open är det framför allt Subramaniyam Bharath som utmärkt sig. Nu passar han inte riktigt in i nämnda ålderskategori för han är ännu inte tonårig. Bharath blev IM när han var elva år och nu är han tolv. Tretton blir han först den 17 oktober och innan dess kan han mycket väl vara stormästare. Han ledde i Moskva efter fyra ronder men förlorade sedan mot Rauf Mamedov.

Efter sex ronder leder Mamedov på 5 poäng och Bharath har 4 poäng med stadig kurs mot en GM-inteckning. Efter sex ronder har Bharat en prestationsrankning på 2750.

När tidsnöden träder in i spellokalen kan det hända förunderliga saker, som följande i dagens rond:

Rinat Jumabajev – Aleksej Aleksandrov 
Vit drar

37.Txf5?
Med önskedrömmen 37...exf5 38.Sxf5+ Kg6 39.h5 matt.
37...Sxd6?
Han missade bestraffningen 37...Tc1+ 38.Ke2 Sg3+ 39.Kd2

analys

39...exf5 40.Kxc1 fxg4 41.f5 Kg7 42.e6 fxe6 43.fxe6 Kf6 och svarts båda fribönder kan gå ner i startgroparna.
38.exd6 Td7 39.Ta5 Txd6 40.Ke2 Kg7


och vit höll remi.

Resultat
Partier

* * * * *

Grand Chess Tour 2020

Ding Liren, vinnare av GCT 2019. Foto: Grand Chess Tour 

Årets program för Grand Chess Tour ligger klart. Det blir två turneringar med klassiskt schack och tre etapper med snabbschack och blixt. Magnus Carlsen har en VM-match att tänka på men avser naturligtvis inte att vila sig i form.

Följande tio spelare har tackat ja till medverkan i GCT 2020: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Ding Liren, Alexander Grisjtjuk, Jan Nepomnjajstjij, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Wesley So och Hikaru Nakamura.

Programmet
Bukarest 3–16 maj (klassiskt schack)
Paris 22–29 juni (snabbschack och blixt)
Zagreb 2–9 juli (snabbschack och blixt)
Saint Louis 22–29 augusti (snabbschack och blixt)
Saint Louis, Sinquefield Cup 30 augusti–11 september (klassiskt schack)

Det blir inget finalspel i London den här gången. Var och en av de tio deltar i båda turneringarna med klassiskt schack och i två av de övriga tre evenemangen. Till de tre etapperna med snabbschack och blixt tillkommer tio spelare med wildcard.

* * * * *


Rymlig spellokal i Cappelle la Grande. Foto: arrangörklubbens Facebook

Cappelle la Grande. Efter dagens dubbelrond är det två spelare i topp på maximala 4 poäng: Andrei Shchekachev och topprankade Christian Bauer. De drabbar samman imorgon. Martin Jogstad, Michael Wiedenkeller och Björn Ahlander står alla på 3 poäng. I den trion har Martin den på pappret svåraste uppgiften imorgon; svart mot GM Namig Guliyev.

Resultat
Partier