tisdag 11 februari 2020

Schackfestivalen i Prag

Nils Grandelius spelar i Prag Masters med start imorgon.
Foto: Alina L'Ami 

Pavel Votruba har varit huvuddomare i Wijk aan Zee sedan 2009, och han är med i arrangörsstaben för den schackfestival som startar i Prag på fyrstjärniga Don Giovanni Hotel imorgon. Tjeckernas inspirationskälla är uppenbar: liksom i Wijk aan Zee bjuder Prag på två GM-turneringar, Masters och Challengers, och Votruba är huvuddomare även där. Dessutom blir det flera andra bergerturneringar och en stor öppen turnering. Det totala deltagarantalet blir omkring 400 spelare, nästan dubbelt så många som i fjolårets festivalpremiär.

Nils Grandelius fick chansen i Challengers i Wijk aan Zee men lyckades som bekant inte kvalificera sig till Masters. Han går nu rakt in i Prag Masters och med tanke på att han är lägst rankad av de tio har han väl allt att vinna och ingenting att förlora.

Förra året var Wei Yi inbjuden till Prag Masters men mindre än två månader före turneringsstart tvingades han lämna återbud: kinesiska schackförbundet ville ha med honom i lag-VM. Då lovade arrangörerna i Prag att Wei Yi skulle få en inbjudan till årets Masters. Det blev ett nytt återbud och den här gången var det coronavirusets utbrott som satte stopp för hans deltagande. Men arrangörerna fick en utmärkt ersättare: Alireza Firouzja. Många av essen från Wijk aan Zee dyker upp även i Prag.

Prag Masters
Jan-Krzysztof Duda 2755
Nikita Vitiugov 2731
Alireza Firouzja 2726
Santosh Vidit 2721
David Navara 2717
Pentala Harikrishna 2713
David Anton 2697
Sam Shankland 2683
Markus Ragger 2670
Nils Grandelius 2659

Rond 1 (onsdag kl. 15)
Nils Grandelius – Pentala Harikrishna 
Alireza Firouzja – Markus Ragger 
Nikita Vitiugov – David Anton 
Santosh Vidit – Sam Shankland 
David Navara – Jan-Krzysztof Duda

I Wijk aan Zee Masters var Jorden van Foreest den stora positiva överraskningen med fjärdeplatsen efter Fabiano Caruana, Magnus Carlsen och Wesley So. I Prag deltar han i Challengers. Det gör även Andrej Esipenko, den unge ryssen som var med och fajtades om förstapriset i Gibraltar Masters. Och topprankad i den turneringen är Nijat Abasov. Det säger något om klassen på denna festival.

Den öppna turneringen börjar först på fredag och där finns sju svenskar i deltagarlistan med Kaan Kücüksari i spetsen. Där är norrmannen Johan-Sebastian Christiansen topprankad och Kaan återfinns på 48:e plats.

Masters
Challengers
Open