torsdag 6 februari 2020

PRO Chess League – rond 5

Ligapremiär för Ferdinand Hellers. Foto: Lars O A Hedlund

Om Fides klädkod gällt i PRO Chess League så hade Ferdinand Hellers varit överkvalificerad. Med kostym och slips såg det ut som om han kom direkt från en advokatbyrå eller något liknande. Kanske hade han lossat lite på slipsknuten när han slog sig ner i Wasabis lag mot italienska Gladiators.

I Ferdinands första parti i denna liga såg det ut som om han skulle hålla ett tornslutspel där motståndaren hade f- och h-bonden med Ferdinands kung och torn i rätt försvarsställning. Ferdinand verkade behärska försvarstekniken, men det var inte praktiserat i en handvändning.

Ferdinand Hellers – Luca Moroni 
Vit drar

I denna remiställning överskred Ferdinand dessvärre betänketiden.

Det brukar jämna ut sig i dessa snabbschacksmatcher och Bassem Amin hade väl lite flyt i den här ställningen:

Alexander Moisejenko – Bassem Amin 
Vit drar

84.Kb2??
Efter 84.Tb2 får svart inte den där befriande tornschacken. Då är det remi.
84...Tb1+ 85.Kxb1 h1D+ 86.Kb2 Db7+ 87.Kc1 Db4


88.uppg.
Stormästare vet att i en sådan ställning är det forcerad matt i ett tiotal drag och ger upp. Vi andra hade väl kämpat lite till ...

Moisejenko missade en halva även mot Emanuel Berg, som fann en snygg räddning.

Emanuel Berg – Alexander Moisejenko 
Svart drar

36...Dd1
Det hotar matt i två med 37...Dh1+ 38.Kh3 Df1 matt, men det finns en hake. Ett hårdare vinstförsök kan inledas med 26...Dd6, och då faller 37.Dxa5? på just 37...Dd1!.
37.De8+ Kg7


38.Te7+! Lxe7
Det finns just inget att välja på. Inte 38...Kh6??, till exempel 39.Df8+ Kg6 40.Df7+ Kg5 41.f4+ Kg4 42.h3 matt.
39.Dxe7+ Kg6 40.De6+ Kg7 41.De7+ Kg6 42.De6+ Kg7 43.De7+ remi

Matchen slutade 8–8 och Sweden Wasabis halkade ner till sjätte plats. De är två ronder kvar att avancera två placeringar och komma in i värmen, det vill säga ordna en plats i slutspelet.

Individuella resultat i dagens match: Nils Grandelius 3: Bassem Amin 3; Ferdinand Hellers 1; Emanuel Berg 1 poäng.

* * * * *

Vad gäller den där matchen mellan Bent Larsen och Curt Hansen på Det Ny Teater i Köpenhamn 1983 kan det avslöjas vem som stod bakom draperiet och såg till att vi fick se partiet på en projektionsduk. Det kom ett mejl från Per Andreasen:
Personen som Hvenekilde hviskede til – det var mig! Som regel havde han en privat kommentar til mig efter de fleste træk såsom ”Han skulle have byttet Tårnene”, ”Kan han mon finde ud af at vinde det?”, ”Lortetræk!!” osv. Det var morsomt, men jeg skulle jo forholde mig helt i ro, da jeg jo sad ganske få meter fra spillerne bag tæppet. Ikke noget med at le/skratta. Selv om Larsen tabte 0-2, ja så ejede han jo hele lokalet bagefter og opførte sig som om han havde vundet, medens Curt stod i det ene hjørne og kiggede ned i gulvet.
Jag skrev något om bakgrunden till matchen här.

Youtube-tips. Peter Kruuse tipsar om en video där Magnus Carlsen ger sig i kast med ett antal slutspelsställningar och löser dessa på ett instruktivt sätt. Se här – lärorikt!