fredag 21 februari 2020

Prag Masters – rond 9

Särspel mellan Santosh Vidit och Alireza Firouzja. Foto: Vladimir Jagr

Det var länge guldglans kring Santosh Vidit. Han hade en poängs marginal till närmaste konkurrenter med två ronder kvar och i näst sista ronden hade han en klar vinstställning. Då kom olyckorna slag i slag. Han förlorade mot David Navara och i sista ronden fick han ge upp efter 34 drag mot Jan-Krzysztof Duda. Och eländet slutade inte med dessa två förluster …

I sluttabellen var det fyra spelare som hunnit ifatt Vidit, halva startfältet delade förstaplatsen. Det två med bäst särskiljning, Vidit och Firouzja, fick göra upp i ett särspel. Det slutade med ännu två förluster för Vidit. Det var blixtpartier 5 +3.

Det blev ett rafflande parti i sista ronden mellan David Anton och Alireza Firouzja där de turades om att stå på vinst innan det slutade i remi. Spanjorens bästa chans att stå som turneringsvinnare kom i den här ställningen:


David Anton – Alireza Firouzja 
Vit drar

Anton hade klar fördel efter 36.Dh4 men det kunde ha blivit ännu bättre med 36.Txg6!!, till exempel 36...Kxg6 37.Dh4 Th8 38.Dh6+ Kf7 39.g6+ Ke8 40.g7, eller 36...Lxc3 37.Te6!

analys

37...Lxe1 (37...Txe6 38.dxe6+ Ke7 39.Sxc3) 38.Dxf4+ Kg7 39.Txe8 Dd1+ 40.Ka2 Db3+ 41.Kb1 Dd1+ 42.Dc1.

Så slutade det hela med en triumf för sextonårige Alireza Firouzja som spelar under Fide-flagg. Han kom till Prag som ersättare för Wei Yi och gjorde ett synnerligen lyckat inhopp från reservbänken. Firouzja har bott i Frankrike en tid och det ligger kanske nära till hands att han representerar Frankrike i Moskva-OS i augusti.

Nils Grandelius avslutade med en ganska odramatisk remi mot Markus Ragger. Nils var lägst rankad i sällskapet och slutade på sista plats. Jorden van Foreest vann Challengers och får chansen att vara med i Masters nästa år.

Rond 9
David Navara – Pentala Harikrishna 0–1 
Jan-Krzysztof Duda – Santosh Vidit 1–0 
Sam Shankland – Nikita Vitiugov 1–0 
David Anton – Alireza Firouzja remi 
Markus Ragger – Nils Grandelius remi

Slutställningen i Prag Masters:
Santosh Vidit, Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda, David Anton och Sam Shankland 5; Nikita Vitiugov och Pentala Harikrishna 4,5; Markus Ragger och David Navara 4; Nils Grandelius 3 poäng. 

Särspel:
Alireza Firouzja – Santosh Vidit 2–0

Resultat
Masters
Challengers
Open
Svenska spelarna

Partier
Masters
Challengers
Open

* * * * *


På bortre brädet: Milton Pantzar vann i rond 4 mot Marco Materia, världstvåa
bland spelare födda 2009 och senare. Foto: cannes-echecs.fr

Cannes Open. Milton Pantzar vann i rond 7 och med 5 poäng ligger han en poäng efter ledarduon Chongsheng Zeng och Harytyun Barseghyan. Deniz Arman vann också och står på 4,5 poäng.

Som har rapporterats tidigare vann Milton mot en polsk stormästare i rond 5 och nu väntar ännu en i näst sista ronden, sjätterankade Daniel Sadzikowski (elo 2514). Deniz har en engelsk IM, Richard Pert, på sin lott. Miltons kommande motståndare fick en rejäl smocka i dagens rond:

Lucas di Nicolantonio – Daniel Sadzikowski 
Svart drar

Det finns ingen möjlighet att komma undan problemen på d-linjen.
23...Se5 24.Txe5 Lxe5 25.Lh6+ Kxh6 26.Txd8 Tfxd8 27.De3+ Kh7 28.Dxe5


Och svart hämtade sig aldrig efter det. Hela partiet.

Resultat
Partier



Jon Ludvig Hammer mot Isak Storme i rond 4 i Kragerø (remi). Foto: Tanja C Kveim

Kragerø. I rond 5 satte Isak Storme bort en kvalitet i mötet mot tredjerankade GM Vadim Moisejenko och då var det partiet till råttorna. Det blev vinst för Isak i rond 6 efter en hisnande vändning. Det jämnade ut sig. Dagens skörd för Jung Min Seo: vinst och remi. Han har 4,5 poäng, Isak 3,5 poäng. Armeniern Mamikon Gharibyan är ensam om att ha vunnit rubb och stubb så här långt.

Resultat
Partier


Prag Open. Kaan Kücüksari vann i rond 8 och med det får han chansen att utmana en stormästare i morgondagens slutrond, kanadensaren Aman Hambleton, en av de drivande krafterna bakom Chessbrah. Kaan har 5,5 poäng. Adam Brzezinski har 5 poäng och kan också se fram emot ett parti mot en stormästare, tjecken Petr Neuman. Indiern G Akash leder på 7 poäng och han har redan ordnat en GM-inteckning.

Resultat
Resultat svenska spelarna
Partier