torsdag 27 februari 2020

Fjortonåring leder i Moskva

Aydin Suleymanli toppar Aeroflot Open inför slutronden. Foto: fide.com 

Det har verkligen gått ner i åldrarna, och då talar jag om urstarka schackspelare. Inför sista ronden i Aeroflot Open i Moskva delas ledningen på 6 poäng av fjortonårige IM Aydin Suleymanli och GM Rauf Mamedov, båda från Azerbajdzjan. I näst sista ronden sopade Aydin brädet med Parham Maghsoodloo.

Parham Maghsoodloo – Aydin Suleymanli 
Vit drar

Det är som synes urusel koordination mellan pjäserna i det vita lägret. Parham gjorde ett försök att lösa problemen på taktisk väg. Det påskyndade slutet.
23.Tc2?
Det fungerar bra efter 23...Lxc2? 24.Lxc4 dxc4 25.Tc1, men efter ...
23...Le1+ 24.Kxe1 Txc2


... är korthuset på väg att rasa.
25.h4 Tac8 26.Ld6 T8c3 27.hxg5 Tb2


28.uppg.

Aydin Suleymanli har redan säkrat en GM-inteckning med en prestationsrankning på mastiga 2817.

Resultat
Partier

* * * * *


Michael Wiedenkeller (närmast kameran) valde bort dubbelrond.
Foto: arrangörsklubbens Facebook 
Cappelle la Grande. Vad gör man när det är rondstart i arla morgonstund, när tuppen gal, närmare bestämt klockan 9? Efter fem vinster i följd bestämde sig Christian Bauer för att ta en bye, en halv poäng utan spel i den första av onsdagens två ronder. Michael Wiedenkeller valde samma variant. I rond 7 fick Bauer så möta landsmannen Jules Moussard och trots sovmorgon förlorade Bauer det partiet. Det innebär att Moussard har tagit över ledningen, han har 6,5 poäng med två ronder kvar.

Björn Ahlander förlorade mot GM Bilel Bellahcene i förmiddagsronden. Efter sju ronder står Björn och Martin Jogstad på 4,5 poäng. Michael Wiedenkeller har 5 poäng och är kanske lite mer utvilad.

Resultat
Partier


Gamblingtips. När jag i tisdags skrev att Björn Ahlander efter en inledande förlust i Cappelle la Grande hade vunnit fyra partier i följd och nu skulle det bli tuffare, och att Zhao Xue inte får vara med i WGP-turneringen i Lausanne med start på måndag, så visste jag att detta omskrivet skulle dyka upp på schack.se dagen efter. Det är nämligen så det fungerar. Och för allt i världen: ingen länk hit.

Ett tips till gamblers: efter att ha läst något på denna blogg så kan du slå vad med nån kompis att den nyheten med snarlik vinkel dyker upp på schack.se dagen efter. Det är lättförtjänta pengar.