söndag 23 februari 2020

Bundesliga – rond 7

Jorden van Foreest, en av vinnarna i Bundesliga. Foto: Petr Vrabec

Det är Bundesligahelg. Flera av de spelare som spelade sista ronden i Prag Masters och Prag Challengers dagen innan sitter nu vid brädena i Tyskland. För en av dem blev det en överraskande fridag: SG Solingens Pentala Harikrishna skulle möta Ivan Cheparinov som inte dök upp. Cheparinov twittrade om vad som hade hänt. Han hade redan för en månad sen meddelat SG Turm Kiels lagkapten att han inte kunde spela den här helgen och dessutom påmint om det i ett mejl i torsdags.

Det blev följaktligen en tuff start för Kiel, som hade en dansk och en halvdansk i laguppställningen: Jonas Bjerre och Jonny Hector. Jonas var invecklad i en heldansk prestigekamp: han mötte Mads Andersen – och vann. Jonny missade remivägen i ett tornslutspel mot Loek van Wely och förlorade. SG Solingen segrade med 5,5–2,5.

Jorden van Foreest har firat stora framgångar på sistone: fjärdeplatsen i Wijk aan Zee Masters och förstaplatsen i Prag Challengers. Fortsättning följer i Bundesliga ...

Jorden van Foreest, Solingen – Marcin Dziuba, Kiel 
Vit drar

24.Txe6! b4
Eller 24...fxe6 25.Dxe7 Tfd8 26.Dxa3 Dxa3+ 27.Kxa3 Txd4 28.Txd4 Txd4 29.h5 följt av Lxh6 och vit vinner.
25.Txe7 Ta5 26.Lf4


26...Kd8
Tanken med Ta5 var att lirka in tornet till a2 men det finns inte tid till det. Vits hot är starkare, till exempel 26...Sc4+ 27.Kb1 Txa2 28.Df5+ Kd8 29.Dd7 matt.
27.Txf7 Sc4+ 28.Kc1 Txf7 29.Dxf7


29...Td5
Lika hopplöst som allt annat.
30.Dc7+ Ke8 31.bxc4 Da3+ 32.Kb1 uppg.

Linus Johansson och Philip Lindgren spelade för FC Bayern München som noterade 4–4 mot SG Speyer-Schwegenheim. Linus förlorade och Philip spelade remi. Båda mötte högre rankade spelare.

Resultat
Partier

* * * * *


Milton Pantzar har ordnat en IM-inteckning i Cannes. På bilden i remipartiet mot
Alexandre Pigeat i rond 3. Foto: cannes-echecs.fr 

Cannes Open. Med remi i näst sista ronden mot GM Daniel Sadzikowski fullbordade Milton Pantzar verket: han har fått ihop 5,5 poäng mot tillräckligt starkt motstånd för att ha klarat IM-normen oberoende av hur det går i sista ronden mot Lucas di Nicolantonio. Deniz Arman har också 5,5 poäng men inte mot så starka motståndare som Milton varit uppe mot.

Tre spelare delar förstaplatsen inför slutronden på 6,5 poäng: Chongsheng Zeng, Harytyun Barseghyan och D Gukesh.

Resultat
Partier



Jung Min Seo har chans till en IM-inteckning i Kragerø. Foto: Tanja C Kveim

 Kragerø. Mamikon Gharibyan slog av lite på takten med två lördagsremier. Inför sista ronden har han en halv poängs marginal till Boris Chatalbashev. De har 7 respektive 6,5 poäng.

Jung Min Seo finns med i gruppen på 6 poäng. För att klara IM-normen krävs remi mot Chatalbashev i sista ronden. Han hade flyt i rond 8:

Thomas Beerdsen – Jung Min Seo 
Vit drar

39.gxf7??
Efter 39.Lxc1 följt av Lb2 hade vit haft ett lysande löparpar och klar fördel. Efter partidraget får vit definitivt inte kompensation för tornet. Det liknar en tidsnödsgroda.
39...Tec8 40.Dd1 La3 41.Dd4 De1+ 42.Kh2 Dc3 43.Da7 Ta8


44.Txg7
Ett desperadoförsök är i stort sett det enda som återstår. Efter 44.Db6 Dc6 kan svart framtvinga dambytet: 45.Dd4 Dd6+ osv.
44...Txa7 45.Lh6 De5+ 46.Kg1


46...Tc1+ 47.Lxc1 Kxg7 48.uppg.

Isak Storme har förlorat tre partier: mot han som leder turneringen och två stormästare. Mot övriga fem har han noterat 4,5 poäng. Det ger honom ett bra elo-plus.

Resultat
Partier



Det fanns kanske en naturlig förklaring till att Aman Hambleton missade
ett och annat mot Kaan Kücüksari i Prag Open. Foto: Petr Vrabec 

Prag Open. Kaan Kücüksari slog minsann GM Aman Hambleton i sista ronden och med det fick han ihop 6,5 poäng vilket var en halv poäng från IM-normen. Det kunde ha blivit en svensk IM-trippel denna helg. Adam Brzezinski förlorade mot GM Petr Neumann och slutade på 5 poäng. 

Indiern G Akash utropades till turneringsvinnare och med det följde en inbjudan till nästa års Prag Challengers.

De svenska spelare som ska vara med i veteranernas lag-VM i Prag om knappt två veckor har omgrupperats från Olympik Hotel, där mästerskapen spelas, till Don Giovanni Hotel där den nu avslutade festivalen har arrangerats. Om jag förstått det hela rätt flyttar spelarna därmed från ett skithotell till ett betydligt bättre boende. Sannolikt ett klokt drag.

Resultat
Resultat svenska spelarna
Partier

Cappelle la Grande. Björn Ahlander och Martin Jogstad har dragit iväg till den öppna turneringen i Cappelle la Grand, Frankrike. De mötte lägre rankade fransmän i första ronden. Björn förlorade och Martin vann. Luxemburg har en spelare på plats: Michael Wiedenkeller, och han vann. 

Det finns tretton stormästare i deltagarlistan och en av dem, Namig Guliyev, dukade under mot en betydligt lägre rankad motståndare med dunder och brak. En annan, Ivajlo Enchev, misslyckades med att vinna ett teoretiskt vunnet tornslutspel:

Andre Kiemitz – Ivajlo Enchev 
Svart drar

Det slutade med patt efter ytterligare 28 drag. Det finns olika vinstvägar och nog borde väl en stormästare finna den rätta vägen? Lösningen finns i Nalimovs slutspelbas.

Resultat
Partier