onsdag 5 februari 2020

Åskådarna sitter hemmavid

VM-matchen i Vladivostok. Två kombattanter på scenen och en tom salong.
Foto: Fide.com 

När Nigel Short under sista VM-partiet mellan Ju Wenjun och Alexandra Goryatjkina ombads av sin ryska bisittare Jeteri Kublasjvili att säga något om dagarna i Vladivostok sa han något om de lokala spelarnas entusiasm kring matchen. Just då visades bilden av de två VM-kombattanterna på den stora scenen och den helt tomma salongen. Det var den absoluta motbilden till entusiasm.

Säkert fanns det ett stort intresse för evenemanget bland schackspelarna i staden, så producenten av direktsändningen kunde ha valt bort att visa den tomma salongen. Men numera följer ju åskådarna dramatiken hemma vid datorn eller ute omkring via mobilens skärm.

Före internet gick det däremot att fylla teatersalonger med två spelare på scenen. Här det för mig mest underbara bildbeviset.

* * * * *

För ett par veckor sedan skrev jag något om att jag vunnit ett mindre belopp på gambling hos Svenska Spel. Häromdan fick jag ett mejl från detta spelbolag som antydde att det blivit en betydligt större utdelning. Det var minsann riktat personligt till mig: ”Grattis Lars!” Sedan något om en spelvinst och med tanke på det personliga tilltalet var jag övertygad om att jag vunnit minst en miljon.

Och sedan kom beloppet. Kommen så långt hade jag börjat överväga vad jag skulle göra med denna överraskande vinst. Lite förargligt att jag inte hade champagne hemma. Och var skulle jag fira det hela? Sedan gick blicken vidare till beloppet i fråga: tio kronor! Jag hade alltså vunnit en sjuttondel av insatsen. Det enda som saknades i mejlet var en emoji som visade ett hånskratt.