måndag 16 juli 2007

Aljechin i Malmö 1935

Sedan en tid tillbaka håller jag på att förbereda en artikel till Tidskrift för Schack om Alexander Aljechins klocksimultan på restaurang Kungsparken i Malmö den 9 maj 1935. Jag har funnit fyra av partierna, vilket är ett mer än Skinner & Verhoeven har i sin tegelsten Alexander Alekhine’s Chess Games, 1902-1946. Den dåvarande världsmästaren - han förlorade titeln till Max Euwe den 15 december samma år – utmanades i Malmö av:

Sigurd Clausén, Malmö SS, vinst
Bengt Ekenberg, Lunds Allmänna SK, remi
Bror Engholm, Malmö SS, vinst
Karl Frantzén, Malmö SS, förlust
Karl Johansson, Lunds Allmänna SK, vinst
Gunnar Jönsson, Lunds Allmänna SK, förlust
Simon Krenzisky, Malmö AS remi
Paul Lindblom, Lunds Allmänna SK, vinst
Nordberg, Landskrona SK, förlust
Gunnar Sjögren, Caissa, remi

Det ska uttydas som att Clausén vann osv. Aljechin förlorade sålunda med 4,5-5,5. Jag har partierna mot Clausén, Ekenberg, Engholm och Sjögren. Det skulle vara fantastiskt om någon som läser det här kunde bidra med något mer parti från denna klocksimultan.

En av oklarheterna kring detta evenemang är vem spelaren från Landskrona SK egentligen var. På vissa ställen anges A Nordberg, på andra H Nordberg. Efter som det fanns två stycken Nordberg i klubben vid den tiden, Alfred och Henry, så blir det verkligen förbryllande. Med hjälp av Anders Hansen (Limhamns SK) vet jag att Henry var den starkare av dem så det vore rimligt att det var han som var med, men enligt Simon Krenziskys artikel i Sydsvenska Dagbladet var det den betydligt svagare A. Nordberg som fick chansen att spela mot Aljechin. Krenzisky var den drivande kraften bakom evenemanget, så han borde ju veta …

Paul Lindblom var en av Skånes främsta spelare vid den tiden. Han dog för fem år sedan och i minnesorden över honom i DN nämns också partiet mot Aljechin: ”Redan under sin skoltid i Lund slog han världsmästaren i schack, Aljechin, i ett uppmärksammat simultanparti.” Jag har varit i kontakt med änkan Nine Christine Jönsson och hans son Martin, men misslyckats med att få fram protokollet. Vad gäller de saknade partierna har jag varit i kontakt med en och annan släkting till de sex spelarna.

Referatet i Sydsvenska Dagbladet har en avslutning som väl döljer något som inte kunde berättas rakt ut: ”Man fick det intrycket att Aljechin ej var i bästa form.” Han var förmodligen berusad, liksom under vissa av VM-partierna mot Max Euwe.

Partier och intressanta upplysningar om de tio spelarna välkomnas till lars.grahn@schack.se