fredag 27 juli 2007

Håkan Åkvists blunder

När jag stötte på förre förbundskaptenen Håkan Åkvist på LO-skolen i Helsingör kunde han berätta om en ruggig upplevelse i andra ronden i veteran-NM. Han hade motståndaren Karsten Ovesen i säcken och skulle bara knyta till.

Karsten Ovesen – Håkan Åkvist


Svart drar

I partiet följde 30…Txd1+?? och vit vann så småningom.

Går det inte att utnyttja det presumtiva matthotet på g2 på något vis? Jo visst, det går alldeles utmärkt. Det går att kombinera med hotet att vinna pjäs. Som Håkan påpekade borde han ha spelat 30…De6!. Om vit försöker rädda springaren så slår det andra hotet till, t.ex. 31.Sd2 Dh3 32.Tg1 Txd2! 33.Dxd2 Lf1!!. Mera renodlat får vi se samma idé efter 31.Sa3 Dh3 32.Tg1 Lf1!!. Med andra ord: på 30…De6! är uppgivet ett passande svar.

Åkvist är tredjerankad efter GM Heikki Westerinen och Per Ofstad. Med två ronder kvar att spela leder Westerinen en och en halv poäng före Ofstad. Det är upplagt för att gruppens ende stormästare försvarar sin NM-titel.

I dam-NM kan Christin Andersson säkra NM-titeln genom att besegra Silje Bjerke i morgon.

I Politiken Cup, där NM i öppen klass ingår, leder Gabriel Sargissian och Michal Krasenkow på 7 (av 8), en halv poäng före bl.a. Evgenij Agrest och Emanuel Berg. Resultat, partier och hela härligheten får du på hemsidan.