onsdag 18 juli 2007

TfS i nya kläder

Jag misstänker att Sveriges Schackförbunds verksamhetsberättelse inte är någon av landets mest lästa publikationer, så det jag skrev om Tidskrift för Schack i årets utgåva har säkert gått nästan alla förbi. Här mina synpunkter på hur en tidskrift som TfS bör anpassa sig till radikalt förändrade förutsättningar:
”Tidskrift för Schack (TfS) är en av världens äldsta schacktidskrifter med 113 år på nacken. Tidningar och tidskrifter tillåts aldrig synbarligen åldras och slå sig till ro. Det som fungerade bra för tio år sedan, vad gäller form och innehåll, fungerar dåligt idag. Förr i tiden fungerade tidskrifterna som nyhetskällor. Det gör de inte alls i samma omfattning nu när internet har blivit en naturlig del i nyhetsförmedlingen. Framför datorskärmen får vi direktsända partier och blixtsnabb resultatförmedling. TfS kunde tidigare betraktas som en sorts bilaga till verksamhetsberättelsen med långa resultatlistor. Denna rapportering finns numera på internet. Den kräsna läsekretsen förväntar sig numera något mer.

Det tidskriften kan erbjuda idag är en fördjupning av ett slag som sällan förekommer på internet där snabbheten är en avgörande faktor. Nyhetsnotiserna kan du få på www.schack.se men de välskrivna reportagen får du i TfS. Tanken är att tidskriften och förbundets hemsida ska gå hand i hand, komplettera varandra. Det är så det fungerar i massmedier idag, det är ett naturligt sätt att få det tryckta ordet att leva vidare. Det är fortfarande genom böcker och tidskrifter som man får den bästa läsupplevelsen.”

Om du inte redan är prenumerant så finns all information du behöver här.