lördag 21 juli 2007

Deltagarrekord i Politiken Cup


Emanuel Berg och turneringschefen Lars Bech Hansen på LO-skolen. Emanuel kopplar av efter en vinst i första ronden och Lars kan glädjas åt ett nytt deltagarrekord. (Foto: Lars Grahn)

I en intervju i TfS nr 4/07 med Lars Bech Hansen, ordförande i Københavns Skak Union och turneringschef för Politiken Cup, kommer han med synpunkter på bland annat schackklubbarnas kris och vad som kan komma att ersätta dem. Han nämner i korthet tre ting: spel på internet, centrala schackhus och evenemang. Till den senare kategorin hör Politiken Cup, och att det trots sjunkande medlemssiffror går att samla en större skara schackspelare visas i årets turnering, som dessutom innefattar Nordiska Mästerskapet i olika kategorier. Politiken Cup har samlat rekordmånga deltagare på LO-skolen i Helsingör. Totalt lär det bli runt 320 deltagare. Härligt.

Det är naturligtvis hårt arbete som ligger bakom denna siffra. Det är inte bara att ställa fram brädena och skicka ut en inbjudan. Det krävs mycket mer för att skapa ett trivsamt evenemang.

Den största fördelen med LO-skolen är den natursköna omgivningen och utrymmet i det stora konferenscentret, även om man har tvingats dela upp deltagarna i flera olika rum. Det tog mig en ungefär en timme att orientera mig, men när man väl har lärt sig att hitta i labyrinten så är det inte något problem. En annan fördel är att arrangörerna kan erbjuda ett prisvärdigt boende på LO-skolen, och det är faktiskt fullbokat.

Min första dag i Helsingör ägnades mer åt att snacka med schackvänner än att följa spelet. Det senare gör man lämpligen på arrangörernas välmatade hemsida.

Bland annat fick jag en pratstund med Sofia Bülow Hector, som talar och förstår både danska och svenska. Sofia fyller tre nästa lördag, och har förklarat att Stellan [Brynell] är hennes bäste kompis. Jag misstänker att hans aktier plötsligt kan falla. Om Stellan för möta pappa Jonny i turneringen och resultatet går Sofia emot, så kan Stellan nog snabbt bli varse att hans bäste kompis-status har ett bäst före-datum.

Jag räknar med att komma med dagliga betraktelser från Helsingör.