måndag 23 juli 2007

Stilstudier i finrummet


Finrummet, fjärde ronden. (Foto Lars Grahn)

Politiken Cup, tredje dagen. Det slog mig redan vid Norgemästerskapet i Moss förra sommaren och jag blev påmind om det i dag när jag satt i finrummet, det vill säga den lokal i vilken de elva främsta paren sitter. Ingen kan se så avspänd ut vid ett schackbord som Torstein Bae. Hans stol står med högersidan mot bordskanten och han sträcker ut som om han satt i en vilstol nere vid badstranden. Han ägnar en till synes förströdd blick åt brädet. Det är en position som han ofta intar när han inte är vid draget. Men man ska inte låta sig luras av den skenbara semesterlättjan. Mannen är farlig. I tredje ronden vann han ett fint parti mot Tiger Hillarp Persson. Nåväl, det blev ett stopp på norrmannens segerrad i fjärde ronden och det var Evgenij Agrest som kom i vägen.

Michal Krasenkow är en motpol. När polacken inte är vid draget vankar han nervöst av och an och gnuggar sina händer under tiden. Han har ett plågat uttryck. Plötsligt stannar han upp och intar en tänkarpose. Sedan fortsätter han fram och tillbaka, fram och tillbaka. Garri Kasparov hade samma vana, fast när han vankade av och an såg han ut som ett retat lejon. Där var det mer beslutsamhet än oro.

Efter fyra ronder är det sju spelare som fortfarande har full pott; de fyra topprankade Vladimir Malachov, Gabriel Sargissian, Michal Krasenkow och Peter Heine Nielsen samt Evgenij Agrest, Stellan Brynell och Thröstur Thorhallsson.

Nielsen fick till det riktigt vackert i dag:

Peter Heine Nielsen - Krzysztof Bulski


Vit drar

Det handlar ju om att få damen till g7, men det kräver faktiskt lite finess för att nå målet. När vit lyckas krångla in damen till h6 ska svart helst inte kunna försvara sig med Df8.
28.Sd5!!
Idén att spela d6-d5 vid tillfälle och backa med damen till f8 vid behov kan skrinläggas, och vits dam får lättare att ta sig fram på de svarta fälten.
28...exd5
Eller 28...Lxd5 29.Dg5 Kh8 30.cxd5 e5 31.Te3 med den vinnande idén 32.Te4 Tg8 33.Th4 och matt på h-linjen.
29.Dg5 Kh8 30.cxd5 Lxd5
Om löparen backar så svingar vit över tornet till h4 via d4.
31.Txd5 Dc1 32.T5d4 Dc3 33.Dh6 uppg.
På 33...Tg8 följer enklast 34.Dxh7+.