måndag 30 juli 2007

Hip, Hip, Hurra!


Det kom ett mejl från amerikanske stormästaren Larry Christiansen i lördags. Han undrade om jag kunde hjälpa honom med ett telefonnummer till Nick deFirmian (bilden). Anledningen var att Larry och många andra over there ville gratulera Nick, som fyllde femtio i fredags. Det hade jag ingen aning om när jag träffade Nick i Helsingör och han är inte precis typen som basunerar att han har något att fira. Av alla stormästare jag känner är Nick en av de mest försynta och sympatiska. Congratulations, Nick!

Nick berättade bland annat att han flyttade från Köpenhamn för nio månader sedan och slog sig ner i New York. Han spelar nästan inga turneringar numera. Han försörjer sig i stället på att skriva och undervisa. Det finns ett bra elevunderlag i storstaden New York. Men han kom i alla fall tillbaka till Danmark för att träffa sin son och vänner och spela med i Politiken Cup.

Och hur gick det då på födelsedagen? Han pressade Emanuel Berg men det slutade med remi.

Jag letar fram ett kortporträtt som jag gjorde till programhäftet till Sigemanturneringen 2004.

Nick deFirmian föddes i soliga Fresno, Kalifornien en sommardag 1957. Han fick en första kontakt med schackspelet när han var fem, men det var först fjorton år gammal som han själv började spela.

Under årens lopp har deFirmian vunnit USA-mästerskapet tre gånger, senast 1998. Han har deltagit i flera olympiader, och såg till att USA fick bronsmedaljer i Jerevan 1996 genom att vinna ett avgörande parti i sista ronden. I Elista 1998 blev det silvermedaljer och deFirmian var då lagets bäste poängplockare.

Sedan ett antal år tillbaka bor deFirmian i Köpenhamn, och han representerar Skakklubben Sydkysten.

Genom att ta över ansvaret för innehållet i standardverket Modern Chess Openings har deFirmian framstått som en spelöppningsexpert. Det var en av anledningarna till att han kom med i det team som förberedde datormonstret Deep Blue inför det mångomskrivna mötet med Garri Kasparov 1997. Där vann datorn som bekant. DeFirmians egna möten med Kasparov begränsar sig till två snabbpartier i New York 1995. I den lilla matchen segrade Kasparov med en vinst och en remi.

Första upplagan av Modern Chess Openings kom 1911. DeFirmian stod som medförfattare till den trettonde upplagan (1990) och som ensam ansvarig författare till den fjortonde upplagan (1999). Boken har kallats "Schackspelarnas bibel".

När vi ändå är inne på födelsedagar så passar jag på att gratulera Sofia Bülow Hector, som fyllde tre i lördags. Jodå, det var hon som pockade på uppmärksamhet och fick pappa Jonny att bryta Poltiken Cup för tre år sedan efter 4/4. Bland dem som uppvaktade Sofia hemma på Gl. Hellebækvej, ett stenkast från LO-skolen, i lördags fanns hennes bäste kompis, Stellan Brynell. Sofia började på dagis för ett par månader sedan och jag vidhåller att Stellans position på Sofias ratinglista kan komma att falla en placering eller två när det upprättas en ny lista den 1 oktober.
Foto: Calle Erlandsson ©
Målning: P S Kröyer: Hip, Hip, Hurra! Konstnärslunch i Skagen 1888.