fredag 15 februari 2008

Schack helgen lång

Det är mycket schack i helgen. Svenska landslaget är i farten i Fyrnationers i Oslo. Motståndarlagen kommer från England, Lettland och Norge, och har alla lägre genomsnittsrating än det svenska laget. Norge saknar bland annat Magnus Carlsen och Simen Agdestein. Den förre är i Mexiko, men hade väl knappast ställt upp ens om han hade varit hemma.

Varje lag består av tio spelare, fem män och fem kvinnor. Det svenska laget: Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson, Evgenij Agrest, Jonny Hector, Pontus Carlsson, Pia Cramling, Svetlana Agrest, Christin Andersson, Inna Agrest och Ellinor Frisk. Det är direktsändning på internet från tolv av partierna i varje rond.

Spelprogrammet i Oslo:
Fredag, rond 1: klockan 17-22
Lördag, rond 2: klockan 15-20
Söndag, rond 3: klockan 10-15

I kväll startar superturneringen i Morelia/Linares. Det är en dubbelrondig turnering där första hälften spelas i Morelia (Mexiko) och den andra i Linares (Spanien). Startfältet går inte av för hackor:

Viswanathan Anand 2799
Veselin Topalov 2780
Alexei Shirov 2755
Peter Leko 2753
Vasilij Ivantjuk 2751
Levon Aronian 2739
Tejmur Radjabov 2735
Manus Carlsen 2733

Det är väl främst Vladimir Kramnik som saknas. På den officiella hemsidan har deltagarna begåvats med sina elotal från den 1 oktober. Det kan möjligen glädja de fem som har lägre tal på elolistan den 1 januari. Direktsändning, naturligtvis. Första ronden startar i kväll klockan 22.30. Som vanligt när Magnus spelar rekommenderar vi regelbundna besök på pappa Henriks blogg.

För den omättlige schackåskådaren finns ett tredje alternativ, Aeroflot Open i Moskva. Andra ronden pågår i skrivande stund, och här bjuds på direktsändning. Det är i denna turnering som världens näst bästa brukar ställa upp. Det vinkar ett förstapris på 30 000 dollar. Det finns inte någon svensk i startfältet den här gången. Det gör mindre ont att spela i Oslo.