fredag 29 februari 2008

Schackåskådarens helgguide

Den dubbelrondiga turneringen i Morelia/Linares har kommit i gång med den spanska delen. Efter åtta ronder leder världsmästaren Anand en poäng före Carlsen och Aronian. Sex ronder återstår och två av dem kan avnjutas den här helgen. Det ska bli speciellt spännande att följa partiet Anand-Carlsen i morgon. Här är tidsprogrammet:

Fredag klockan 15.30, rond 9
Lördag klockan 15.30, rond 10
Söndag vilodag


På Sveriges Schackförbunds hemsida finns länkar till direktsändningen. Som tidigare rekommenderar vi även besök på Henrik Carlsens blogg.

Två ronder återstår i den öppna turneringen i Malaga, Spanien:

Fredag klockan 16.30, rond 8
Lördag klockan 10.00, rond 9


Pontus Carlsson och Lars Karlsson ligger en halv respektive en poäng efter ledartrion. Båda lär vara med i dagens direktsändning från näst sista ronden.

Flera svenska stormästare spelar med i danska respektive isländska lagmästerskapen denna helg. I danska Skakligaen är det dags för sjunde ronden (av nio) på söndag. Serieledaren Aalborg tar sig an svensklaget Nordkalotten. Den matchen drar i gång klockan 10 på universitetet i Aalborg. Övriga matcher startar klockan 12.

Lagmästerskapet på Island har ett intressant upplägg. Det är åtta lag i varje division och det hela genomförs under två intensiva helger. De fyra första ronderna spelades den 12-14 oktober i höstas med dubbelrond under lördagen, och den här helgen spelas de avslutande tre ronderna med dubbelrond i morgon:

Fredag klockan 20, rond 5
Lördag klockan 11, rond 6
Lördag klockan 17, rond 7


Daniel Semcesen är en av högsta divisionens bästa poängplockare med 3,5 poäng för sin klubb Haukur i de fyra inledande ronderna. En del spelare passar på att dubblera: först lagmästerskapet och sedan Reykjavik Open, som börjar på måndag. Det gäller till exempel Tiger Hillarp Persson och Gunnar Finnlaugsson, som inleder med spel för Selfoss i division 2.

Det ser inte ut som om det blir någon direktsändning från nämnda lagmästerskap, men det finns alltså möjlighet att följa spelet i Linares och Malaga.