söndag 18 april 2010

Bitterljuva minnen

Söndag kväll. Går in på Chessgames och upptäcker att det under rubriken Opening of the Day finns en öppning som intresserade mig en gång i tiden: Benoni, Four Pawns Attack: 1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Sc3 exd5 5.cxd5 d6 6.e4 g6 7.f4 Lg7 8.Sf3 0-0. Det går att klicka vidare och för de alternativ som erbjuds anges vinstprocenten. Jag klickar vidare drag för drag och plötsligt dyker det efter 9.Le2 Lg4 10.0-0 Te8 och 11.Sd2 upp ett första partiexempel. Oj – det partiet. Från den turneringen minns jag ju hellre partiet mot Stefan Witkowski.

* * * * *

Tidigare har jag konstaterat att det krävs mer än jordskalv och politisk turbulens för att stoppa en schackturnering. En vulkan? Det stora askmolnet ser i alla fall ut att skjuta upp VM-matchen några dagar. Det kan du läsa om på Chessbase hemsida. Enligt programmet ska första draget utföras i Sofia på fredag, men Anand och hans medhjälpare sitter fast i Frankfurt.

* * * * *

Det var annat än naturkatastrofer som gjorde att det bara blev 36 deltagare i veteran-EM i Thessaloniki. Den dåliga siffran kan säkert skyllas på dålig marknadsföring. Vitalij Tsesjkovskij segrade, Anders Hansen kom på 33:e plats.

* * * * *

Och i morgon kommer Kajs måndagsklur här på bloggen.