fredag 23 april 2010

Helgguiden


Helgens givna höjdpunkt är VM-matchen mellan världsmästaren Viswanathan Anand och utmanaren Veselin Topalov, som drar i gång i morgon lördag.

Spelprogrammet:
Lördag 24 april klockan 16 – Första partiet
Söndag 25 april klockan 14 – Andra partiet
Måndag 26 april – Vilodag
Tisdag 27 april klockan 14 – Tredje partiet
Onsdag 28 april klockan 14 – Fjärde partiet
Torsdag 29 april – Vilodag
Fredag 30 april klockan 14 – Femte partiet
Lördag 1 maj klockan 14 – Sjätte partiet
Söndag 2 maj – Vilodag
Måndag 3 maj klockan 14 – Sjunde partiet
Tisdag 4 maj klockan 14 – Åttonde partiet
Onsdag 5 maj – Vilodag
Torsdag 6 maj klockan 14 – Nionde partiet
Fredag 7 maj klockan 14 – Tionde partiet
Lördag 8 maj – Vilodag
Söndag 9 maj klockan 14 – Elfte partiet
Måndag 10 maj – Vilodag
Tisdag 11 maj klockan 14 – Tolfte partiet
Onsdag 12 maj – Vilodag
Torsdag 13 maj – Särspel

Det blir förstås direktsändning på den officiella VM-hemsidan. Frågan är var vi finner de bästa rapporterna. Jag tror mig kunna presentera några säkra kort. Chess Vibes har Peter Doggers på plats och han har utlovat intervjuer, initierade rapporter och videofilmer. Bulgariska Chessdom kommer säkert att göra bra ifrån sig på sin hemmaplan. Där finns redan massor av bilder från det hela.

Vid större evenemang av det här slaget brukar Mig Greengard bjuda på välformulerade inlägg på sin blogg, Daily Dirt. Han har flitig kontakt med Garri Kasparov och vidarebefordrar ibland exvärldsmästarens synpunkter. Susan Polgar har utlovat livekommentarer på sin blogg. Chessbase har utsända medarbetare på plats. VM-länkarna finns samlade under ”VM-matchen” överst i vänsterspalten. Jag bygger på länklistan efter hand. Dit finns det anledning att återvända regelbundet.

De svenska elitspelarna tycks vila den här helgen, men med början på onsdag är en del av dem i elden i Copenhagen Chess Challenge. På deltagarlistan finns bland andra Jonny Hector (topprankad), Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Axel Smith, Michael de Verdier, Mladen Gajic, Anders Johansson, Julia Almer och Svante Norlander. Det drar i gång med en rond på onsdag och sedan blir det dubbelronder torsdag-söndag. Hårda bud.