tisdag 6 april 2010

Schack på andra sidan Sundet

I söndags bar det i väg till Hillerød där jag träffade danska schackvänner och följde sista ronden i Danmarksmästerskapet. Jag hängde med Calle Erlandsson, som passade på att göra reklam för sommarens SM i Lund. De turneringar i Lund där det inte står SM-titlar på spel är öppna även för utländska spelare. Nog borde det vara intressant för en och annan dansk att titta över.

I spellokalen stötte jag på Per Andreasen, som liksom under Politiken Cup svarade för showen i det välbesökta kommentatorrummet. Han undrade hur det stod till med bloggandet och verkade framför allt sakna ”Bilden berättar”. Den serien tog en hel del tid i anspråk och får vila tills vidare. Det får bli lite annan kost.

Det fanns en annan likhet mellan Poltiken Cup och Danmarksmästerskapet. I båda evenemangen var det Anders Hansen som skötte direktsändningen på internet. Danskarna vet var expertisen finns. Anders nästa gig blir Sigemanturneringen.

De mest intressanta rapporterna under Danmarksmästerskapet kom på Sune Berg Hansens pokerblogg. Han hade vunnit fyra av de fem senaste nästerskapen, var topprankad och stack inte under stol med att han var förhandsfavorit. Det fanns en stabil grund för hans kaxighet. Inför sista ronden i söndags låg han en halva efter Allan Stig Rasmussen, och övriga åtta konkurrenter var avhängda i titelkampen. När Allan spelade en snabb remi i sitt parti hade Sune chansen att komma i fatt och ordna ett särspel om titeln, men då krävdes vinst som svart mot Jakob Vang Glud. Det gick inte. Men chansen fanns, som Sune påpekar på sin blogg. Det var i följande ställning:


I partiet följde 39...Dh8 40.Seg4 Dh3 41.Sh5+ Kh7 42.Sf2 Dxh5 43.Dxa5 Txb2 44.Df5+ Dg6 45.Dxg6+ Kxg6 46.Tc1 Tb3 47.Kg2 c3 48.Sd1 Txa3 remi. Särspelet var inom räckhåll med 39...Da7+ 40.Kh1 Df2 41.Sh5+ Kf8 42.Sd7+ Ke7 med matt.

Det innebar att Allan Stig Rasmussen tog hem mästerskapet för första gången.

Det har debatterats en del om hur Danmarksmästerskapet ska utformas. Den debatten kan följas här.

* * * * *

FLYTTEN. Na, alternativen var inte särskilt attraktiva. Jag stannar kvar i den här lägenheten ett tag till. Och målaren gjorde ju ett bra jobb. Liksom dottern Moa, som har bättre inredninssmak än jag. Det liknar nästan en ny bostad.

* * * * *

BOXNING OCH DESIGN. Ibland får jag frågor om hur det har gått för dottern Lisa i boxningsringen. Min senaste rapport från den fronten var i september i fjol. Tolv matcher, tolv vinster. Det har faktiskt inte utväxlats några slag sedan dess vad Lisa anbelangar. Det blev bara en match i fjol. Man ska väl inte väcka den björn som sover, men något säger mig att boxningskarriären kan vara slut. Jag får ordna mina adrenalinkickar på annat håll och det gör jag mer än gärna. Kockar är lite grann som fotbollsspelare och Lisa är på väg att byta restaurang i Köpenhamn. Och jag ser naturligtvis hellre en blodig biff än en blodig näsa, hellre en blåmussla än en blåtira. Min andra dotter, Moa, håller på med sitt examensarbete och då handlar det om produktdesign. Ingen av dem är särskilt intresserad av schack. Jag har jobbat med schack varje dag sedan urminnes tider och då har det varit skönt att ägna mig åt annat tillsammans med barnen.

* * * * *

SIGEMANTURNERINGEN. Det drar i gång den 26 maj och som framgår på turneringshemsidan har startfältet kompletterats med Pia Cramling.