torsdag 22 april 2010

Christin i schweizerhissen

I Thailand Open hamnade Christin Andersson i den så kallade schweizerhissen. I varannan rond mötte hon en lägre rankad och vann, däremellan mötte hon högre rankade och förlorade. Det var ett konsekvent mönster tills hon mötte en orankad holländare i sista ronden och spelade remi. Det blev 4,5 poäng och 55:e plats. Hennes käresta, Sune Berg Hansen, tog hem förstapriset på suveräna 8 poäng.

* * * * *

På Fide-kongressen i Chantien-Mansien i september väntar ett presidentval. Schackförbunden i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien och Egypten har nominerat Anatolij Karpov. Det har varit ovisst om det ryska schackförbundet också skulle nominera exvärldsmästaren eller om de skulle föra fram den sittande Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov. Nu har de – eller åtminstone förbundets ordförande – visat sina kort. Ryska schackförbundet satsar på Iljumsjinov och uttrycker samtidigt en förhoppning om att därigenom inte ha bränt broarna till Karpov. Karpov har reagerat med ilska på sin kampanjhemsida.

* * * * *

Det är tjugosex år sedan det senast var ett SM i Lund. Då vann Magnus Wahlbom SM-gruppen efter särspel mot Christer Niklasson. I sommar återvänder Magnus till Lund och då handlar det om Veteran-SM. Läs intervjun med honom på SM-hemsidan. I första numret av Schacknytt, nummer 1/1970, fick jag Magnus att kommentera sitt underbara parti mot Bo Bengtsson i Akademiska Mästerskapet. Jo, det fanns ett sådant vid den tiden. Därefter var Magnus en stadig medarbetare i Schacknytt under många år.