fredag 16 april 2010

Helgguiden

Det är något speciellt med att möta våren i Paris, sägs det. Medan andra kan fantisera om det så finns det en svensk kvartett som teoretiskt sett skulle kunna bli ögonvittnen till den nya årstidens ankomst i den franska huvudstaden, men de är kanske mer fokuserade på vad som händer i förorten Malakoff den närmaste veckan. Josef Ask, Felix Nordström, Jörgen Karlsson och Erik Elenius finns med på deltagarförteckningen till Malakoff Open, som spelas den 17–24 april. Turneringen drar alltså i gång i morgon lördag.

I fjol vann Vladimir Svesjnikov den här turneringen och året dessförinnan kom hans far, den mer kände GM Jevgenij Svesjnikov, tvåa. Far och son ställer upp även den är gången. Topprankad är GM Alberto David. Det lär bli uppemot tvåhundra deltagare.

Här är spelprogrammet (men räkna inte med någon direktsändning):
Lördag 17 april, rond 1 klockan 14
Söndag 18 april, rond 2 och 3 klockan 10 och 16
Måndag 19 april, rond 4 klockan 14
Tisdag 20 april, rond 5 klockan 14
Onsdag 21 april, rond 6 klockan 14
Torsdag 22 april, rond 7 klockan 14
Fredag 23 april, rond 8 klockan 14
lördag 24 april, rond 9 klockan 14

Vid avslutningen av eliteserien i Norge fanns några utländska stormästare på plats. Moss Schakklub tyckte att det var läge att arrangera en GM-turnering i anslutning till serieavslutningen. Den håller på att genomföras efter en modell som jag aldrig har sett förut. Arrangörerna uppfyller kravet att det ska vara (minst) nio ronder trots att man bara har åtta deltagare, däribland Emanuel Berg. Det åstadkoms genom att man först ordnar en bergerturnering med de åtta spelarna. Där spelas den sjunde och sista ronden i dag fredag. Sedan fortsätter man lördag och söndag med matcher om två partier där ettan i turneringen möter tvåan, trean möter fyran o.s.v. Därigenom får man summa nio ronder. Vi får väl utgå ifrån att det är ett system som har godkänts av Fide. Här finns resultat och partier. Det är ingen direktsändning, men turneringsledaren Espen Andersen twittrar under ronderna.

Emanuel leder turneringen efter fem ronder på 4 poäng. Här ett av hans vackrare avslut:

Emanuel Berg - Nicolai Getz


32.Sxe5! dxe5 33.Ta1! Lb7
Poängen med springaroffret framgår efter 33...Ta4 34.Txa4 bxa4 35.d6 Kf8 36.d7 Lxd7 37.b7.
34.Ta7 Lxd5 35.Td7 uppg.

Det är inte lätt att veta vad som försiggår rent schackligt på Century Park Hotel i Bangkok. Jag har inte lyckats finna några partier från Thailand Open, men det går i alla fall att följa poängplockningen. Det finns ett pris för bästa dam och där har Christin Andersson 2 poäng efter fyra ronder. Det finns ett halvdussin tjejer i turneringen som är högre rankade än Christin, så det kommer att bli tufft för henne att hösta in specialpriset.