måndag 19 april 2010

Kajs måndagsklur – 2

Sista kvällen under senaste Tromsöturneringen presenterade Emanuel Berg följande "pjässättarproblem", ett passande utryck myntat av Lars Grahn, jämför med tonsättare, för oss i svenskkolonin.

Betingelsen lyder: Vit har kung och tre bönder, alla bönder står på olika linjer. Svart har bara kung. Vit är vid draget men kan inte vinna. Hur ser ställningen ut?

Detta är en typ av en riktigt rolig schackklurighet, tycker jag. Till en början verkar det så enkelt. Sedan när man plockat en stund med pjäserna verkar det så svårt, nästan olösligt. Och sen när man äntligen finner lösningen är lättnaden och lyckan stor.

Vi fann ingen lösning sista dygnet i Tromsö. Inte förrän nästa natt, på den spikraka landsvägen längs Torneåälv på väg hem i filmjölksdimma, som gjorde att Tobias Pettersson som vaken och varsam chaufför tvingades halvera hastigheten, kunde pjässättandet fullbordas av oss passagerare.

Det var den finska schackentusiasten Timo Porrasmaa som satte ut den sista bonden, ivrigt påhejad av mig, någon gång på småtimmarna. Tur det, för det var bara fem mil kvar till Kemi där han skulle kliva av.

Är det någon som vet vem som formulerat problemet/hittat ställningen första gången? Hör gärna av er. Jag har för mig att Emanuel sa att han hade fått den från stormästarkollegan Pontus Carlsson.

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se

Lösningen kommer i morgon.