tisdag 20 juli 2010

En futtig poäng

Det mest retsamma med att Stefan Schneider förlorade i sista ronden i Leros var kanske inte så mycket att han kom en poäng från delad förstaplats som att han kom en rankingpoäng från en IM-inteckning. Han hade en prestationsranking på 2449. Det krävs 2450.

Viktig uppdatering: Grannen Stellan (Brynell) påpekar att det åtminstone tidigare funnits en regel där man med vissa förutsättningar uppfyllda kan uppdatera en lågrankad motståndare när det gäller inteckningar. I första ronden mötte Stefan en motståndare med rating 1682. Det talet ska förmodligen höjas och i så fall är det en IM-inteckning. Finns det någon regelkunnig därute som kan lämna klara besked? Ny uppdatering: Nu har jag kollat Fides regler och noterat att 1682 kan höjas till 2050. Då bör det alltså vara en IM-inteckning.

Stefan slutade nia på 6 poäng. Komplett resultatlista via länken under Aktuella turneringar i högerspalten.

Turkan Mamedjarova och Jolanta Zawadzka kom bäst bland damerna på tionde respektive tolfte plats, båda på 6 poäng. Deras inbördes parti i näst sista ronden hade stor betydelse för den rangordningen. Hur vinner vit lättast i följande ställning?

Turkan Mamedjarova – Jolanta Zawadzka
Vit drar28.Th8+! uppg. Just det, på 28...Kxh8 avgör 29.Dxe8+.