fredag 2 juli 2010

Helgguiden

SM i Lund. Jag skulle ju kunna hålla där och kalla detta en sommarversion av Helgguiden.

Men det finns trots allt svenska schackspelare som inte tänker tillbringa den här helgen och den följande veckan på Victoriastadion i Lund. I fjol åkte fyra familjemedlemmar Agrest till Sebastian Vicentes minnesturneringMenorca, Spanien. Evgenij, Svetlana, Inna och Anton återvänder dit i sällskap med en femte familjemedlem, veteranen Roman. I startlistan finns också Olle Ålgars. Det rör sig om en snabbschackturnering fredag-lördag.

Det finns runt dussinet aktiva stormästare i Sverige och ungefär hälften av dem får plats i SM-gruppen. En del av dem är inte intresserade av att vara med och andra får välja andra turneringar. Ralf Åkesson har valt att vara med i Heart of Finland i Jyväskylä, som börjar på måndag. Där är han elfterankad.

Vasilios Kotronias representerar Team Viking i elitserien och med start på måndag blir det spel för hans del i grekiska lagmästerskapet. Det avgörs under sju dagar i Peristeri, en förort till Aten. Vasilios spelar i samma lag, Peristerioy, som Vasilij Ivantjuk. Det kan bli nytt lagguld. Bland spelarna i de andra lagen finns Peter Heine Nielsen och Jon Ludvig Hammer. Där finns alltså en förklaring till varför Jon Ludvig inte är med i norska mästerskapet i Fredrikstad, som arrangeras parallellt med SM i Lund.

Och apropå Lund så åker jag förmodligen dit fredag kväll för att kolla SM-tempen. Det är möjligt att jag återkommer med en lägesrapport direkt därifrån på bloggen. Titta gärna in i kväll och kolla. Min plan är att använda Coveritlive under SM-veckan. Då blir det livebloggning med möjlighet för dig att komma med frågor och kommentarer. Eventuellt dammar jag också av Bambuser med videosändning. Problemet blir att kombinera det hela med jazzfestivalen i Köpenhamn (länk längst ner i den oumbärliga högerspalten).

Fide har presenterat nya rankinglistor för den 1 juli. Här är världstoppen med Magnus Carlsen överst med god marginal, och här är Sverigetoppen med Emanuel Berg som säker etta.

Pontus Carlsson agerar medan en del andra bara snackar & snackar. Läs gärna intervjun med honom på SM-hemsidan. Jag var inne på samma tema här.

Det kom ett mejl från Bent Kølvig som jag med god insikt i danskt schack känner till väl. Läsare av Skakbladet vet att han där står för den fasta spalten ”Tag stilling”. Bent berättar att han läser den här bloggen dagligen och att han tidigare var en trogen läsare av Schacknytt när jag var redaktör för den tidskriften. Det glädjer mig förstås. Bent nämner i ett PS: ”Det var visst Zäta Nilsson som 1960 utnämnde mig till ’svenskdödare’ när jag två gånger i OS i Leipzig slog svenskar, Martin Johansson och Erik Lundin!” Här berättar Bent om en blixtsnabb kvävmatt. Det handlar om Fischer Random, även kallat Chess960.
I Damhus Skakklub har vi varje sommar ’LYNmix-GrandPrix’ (lyn betyder blixt. LG) där vi spelar en blixtturnering varje tisdag med överraskningar, till exempel tematurneringar, scheveningen etc. Och med tidshandikapp, så att de starkaste är i ständig tidsnöd.

Sommarens vinnare är den som över max fem turneringar har samlat flest GP-poäng.

I tisdags spelade vi Chess960, och ett av partierna fick ett plötsligt och anmärkningsvärt slut, då svart efter fyra drag åkte på en kvävmatt! Det är nog världsrekord och kan väl bara ske i Fischer Random. Här är partiet:

Bjørn Enemark – Sten Bauers, Rödovre den 29 juni

Startställningen:


1.b4 b5 2.Se3 Sb6 3.Sf5 Se6? 4.Sxe7#


Ja, egentligen kunde man ju ha sparat in första draget!

Bent Kølvig