torsdag 15 juli 2010

Återvändaren Bengt Hammar

Foto: Calle Erlandsson

Det vimlade av återvändare i Lund, folk som inte varit med i SM-tävlingarna på ibland flera decennier. Veteranmästaren Bengt Hammar var en av dem och här delar han med sig av sina intryck:
SM igen och redan första dagen inser man att det är obegripligt att man har avstått från detta tjugotre år i rad. Att träffa gamla polare och känna igen den där speciella stämningen som hänger ihop med kongresstävlingarna ger en särskild känsla i kroppen. Denna gång var dessutom allt fixat och väldigt välordnat av mina duktiga klubbkompisar. Att det därtill var Lund som var skådeplats gjorde ju inte saken sämre: från Lund 1974 har jag ett oförglömligt minne. Jag kom nämligen före hemmafavoriten Rolf Martens i blixtfinalen vilket innebar att jag vann denna och fick därtill en guldstjärna hos min favoritförfattare Frans G. Nåväl, nu skulle det bli debut i gubbklassen och motståndet var inte att leka med: en annan Sverigemästare från 1974, Magnus Wahlbom, och förra årets segrare och tvåa i veteran-SM för att nu nämna några av de farligaste.

Spelet började bra och första egentliga grodan kom i rond två då jag missade i totalt vunnen ställning och fick vara mycket tacksam för att ändå vinna. Nästa rond flöt det igen och plötsligt var jag ensam ledare. I ronderna fyra och fem blev jag enkelt (alltför) neutraliserad i öppningen och mot Magnus i rond sex gällde särskilda förutsättningar med remi som önskat resultat (Vi skulle till Köpenhamn - LG). Först i rond sju vaknade fighterandan igen och medförde remi i ett härligt kampparti mot Ralph Halleröd. Före denna rond var jag delad tvåa, men Nils-Åke Malmdin vann fyndigt mot Gunnar Andersson så inför spurten var vi alla lika. Efter ett kort parti mot Nils-Åke som kom lite bättre efter öppningen men tacksamt bjöd remi var vi tre lika inför slutronden. Alla tre fick tidigt fördel men Gunnar spelade bort en trolig halva och Nils-Åke, som hade börjat med för många remier, kunde inte hota. SM-tecknet var bärgat! Visst är Lund en härlig schackstad!

Bengt Hammar

Jag har tidigare gjort en stor intervju med Bengt här på bloggen.