lördag 31 juli 2010

Svidler på Hovedbanegården


Närmast kameran sitter Roland Greger (elo 2389), högst rankad av Svidlers tjugo motståndare.


I går åkte jag alltså över till Köpenhamn med anledning av Peter Svidlers simultan på Hovedbanegården. Efter att ha sett den ryske världsstjärnan knalla runt ett antal varv sökte jag mig till ett mera ombonat ställe tillsammans med Jan Løfberg och Torben Sørensen. De hade mycket att berätta.

Jan håller mig underrättad om sitt stora Larsenprojekt och hjälper mig med mitt lilla Larsenprojekt. När jag här på bloggen berättade om min plan att skriva en bok om kandidatsemifinalen mellan Boris Spassky och Bent Larsen (Malmö 1968) kom det omedelbart en beställning från HWH i Norge. Till honom och andra intresserade kan jag nu meddela: jag har kommit ungefär halvvägs. Jag är fortfarande intresserad av ögonvittnesskildringar därifrån.

Jan är huvudansvarig för innehållet på Politiken Cups hemsida – länk i högerspalten. Där finns resultatet från simultanen och när ni ändå är där så passa på att läsa Jans intressanta intervju med Sune Berg Hansen.

Torben är en dansk IM som bor i Shanghai och representerar Malta. Jag kommer ihåg i min ungdom när Bent Larsen förklarade för mig att han var inte dansk medborgare utan världsmedborgare. Det gäller förmodligen i lika hög grad för Torben Sørensen. Han åker i väg till Chanty-Mansijsk och det blir hans tredje OS för Malta. Strax före OS ska laget ladda upp fyra dagar i Dubai. Där ligger åtminstone de svenska och danska lagen i lä. Det är tydligen inte mycket bevänt med schacklivet i Shanghai eller Kina över huvud taget. Torben berättade att schack mest spelas på universiteten, på akademier. Något klubbliv är det inte tal om, och för egen del är Torben en inaktiv schackspelare hemma i Shanghai. Men nu tänker han köra hårt i Helsingör.