fredag 16 juli 2010

Helgguiden

Den stora spelfestivalen i Pardubice, Tjeckien måste vara det utländska evenemang som samlar flest svenska schackspelare. Det finns många schackturneringar på programmet och det finns 40 svenskar i de preliminära startlistorna. Det hela startar på allvar nästa fredag men en del turneringar är redan i gång. I går inleddes ett inofficiellt EM för flicklag U18. Det är två spelare i varje lag och Sverige ställer upp med ett lag bestående av Angelina Fransson och Linda Åström med Louise Segerfelt som reserv. Det är det lägst rankade laget av de elva som deltar och det blev till att börja med en frirond. I dag fredag väntar Sverige-Polen och allt annat än 0-2 är en stor framgång.

I går startade också Team Open med fyramannalag av obestämd karaktär. Det verkar vara mest klubblag. Järfälla SS med Stephan Kring, Helge Wademark, Theodor Kenneskog och Martin Lokander vann med 4-0 mot ett tjeckiskt lag, 2222 SK Polabiny. Det kommer att bli betydligt tuffare i dagens rond. Då väntar ett annat tjeckiskt lag, AD Jicin A, med IM Oleg Spirin, GM Leonid Volosin, GM Eduard Meduna och GM Jiri Lechtynsky. Hej och hå. Allt annat än 0-4 o.s.v. Andra ronden spelas i dag fredag klockan 10. Och apropå tidig rondstart, så finns det ett tyskt lag som heter ”Good Morning”. Det låter väl inte som ett klubbnamn? I går förlorade man med 0-4, men det var ju en kvällsrond …

Om det finns någon vänlig själ där nere som läser det här och har en schyst internetförbindelse så skicka gärna ett eller annat parti eller rapport från Pardubice (grahn1@gmail.com). Det är dagliga direktsändningar – länk i högerspalten – och till att börja med är det partier från Lag-EM U18 pojk- respektive flickgrupp som visas.

På dagens program i Pardubice står också första ronden i en öppen turnering vid namn Infinity Open. Dennis Miskulin och Anders Lang finns med i startlistan. Det är sju ronder 16-21/7.

I en öppen weekendturnering i Bergamo, Italien 16-18/7 finns Fredrik Lindh och Michael Mattsson med i startlistan. Det finns sju stormästare överst på listan. Det är utlovat direktsändning – länk i högerspalten.