lördag 24 juli 2010

Stormästaren slapp slita

Som jag berättade i Helgguiden fick Mio Malmberg möta en rysk stormästare i gårdagens tidiga rond i Paleochora. När Alexander Charitonov skickade in termiter på c-linjen gjorde Malmberg det enda raka: han försökte skapa motspel på andra flygeln och gick till kungsangrepp. Följande ställning uppkom:

Mio Malmberg – GM Alexander Charitonov
Vit drarMalmberg lekte säkert med tanken på tornoffer och remischackar, men det funkar inte riktigt. Med 24.Tdxd5! kunde han ha återställt den materiella jämvikten. Efter 24...Dxd5 25.Txd5 exd5 26.a4 är tornen nog lite bättre än damen, men då hade stormästaren i varje fall fått slita lite. I partifortsättningen blev det mycket enklare: 24.Tg5 Dc3 25.Df4 Tc8 26.Kh2 Dc7 (”Fegis” hade Fredrik muttrat om jag hade spelat något sådant mot honom i någon av våra blixtdueller.) 27.Dxc7 T8xc7 28.uppg.

* * * * *

I Balaguer lämnade Ulf Andersson walk over i femte ronden och är inte inlottad i den sjätte. Det ser ut som om Ulfs parti mot Heikki Westerinen blir hans sista i turneringen. Lars Karlsson har börjat med 2/2 i Sitges. Det finns numera direktsändningslänkar till båda turneringarna i högerspalten.

Direktsändningstips: Rond 2 i Pardubice. Victor Nithander har vit mot andrerankade GM Viatjeslav Zachartsov (2608). Sveriges Schackförbunds hemsida har en sammanställning över svenskarnas alla resultat i Pardubice, A- och B-gruppen.