fredag 1 april 2011

Helgguiden

Garri Kasparov är på besök i Aix-les-Bains. Foto: euroaix2011.com

Idag åker jag till Italien och vet inte hur det blir med bloggandet & twitter den närmaste tiden. Jag tänker ta dagarna lite grann som de kommer. Ett slags semester. Det är framför allt våren vid Adriatiska havet, italiensk mat och Lido Adriano Open som lockar. Men den oumbärliga högerspalten finns ju hela tiden där med alla sina intressanta länkar. Vad gäller direktsändningslänkar, så har jag som synes lagt till den som leder till Kinamästerskapet. Och vad gäller EM i Aix-les-Bains så är det följande ronder som återstår:

Rond 10: fredag 1 april kl 15
Rond 11: lördag 2 april kl 15

Direksändning hemsidan (50 bord)
Direktsändning Chess Bomb

Efter gårdagens rond 9 finns det tolv spelare i topp på 7/9. Bland dem finns Viorel Iordachescu, som är topprankad i Lido Adriano Open. Imorgon lördag spelas sista ronden i EM och första ronden i Italien. Det innebär förmodligen att han börjar med en bye i den senare turneringen, det vill säga en halv poäng utan spel. Det får jag se när jag kommer dit. Nils Grandelius vann igår och står på 5/9.

Passar på att också ge länkar till Ciocaltea Memorial i Bukarest, Rumänien, en tolvmanna GM-turnering där sju ronder har avverkats:

Rond 8: fredag 1 april kl 14
Rond 9: lördag 2 april kl 14
Rond 10: söndag 3 april kl 14
Rond 11: måndag 4 april kl 13

Direktsändningslänk Ciocaltea Memorial

Det börjar dra ihop sig till Mragel Open i Lund som spelas nästa helg. Där får alltså turneringsvinnaren en plats i Schackstudions GM-turnering 14-22 april, vars startfält kompletteras efter hand.

Och när jag ändå är inne på nästa helg: då spelas också de två sista ronderna i tyska Bundesliga. Det är då OSG Baden Baden hämtar hem guldet. Än så länge har mästarlaget spelat utan sina främsta ess, Viswanathan Anand och Magnus Carlsen. Återstår att se om de båda tänker spela något parti den här säsongen.

Rond 14: lördag 9 april kl 14
Rond 15: söndag 10 april kl 10

Direktsändningslänk Bundesliga

Anmälningarna till SM i Västerås rundar snart hundra. All information du behöver om sommarens schackfest finns här.

* * * * *

Jag har haft vårstädning i högerspalten. Allsvenskan har ryckt ner och ligger nu ovanför Nationella lagmästerskap. Störst förändringar har det varit i Min jukebox. Jag fann anteckningar från en resa jag gjorde tillsammans med tre kompisar sommaren 1970 och där nämns en del låtar som nu finns med på listan. Först la jag in Joe Cockers ”With a little help from my friends” från Woodstock 1969, men sedan bestämde jag mig för att i stället välja en inspelning från ett konsertframträdande långt senare. Det är inte samma utspel i gubbversionen men rösten har samma styrka och övertygelse.

I slutet av 70-talet kom Christer Niklasson till Malmö med en dubbel-LP, som jag och min sambo tog emot med glädje. Den spelades flitigt och är förknippad med många mysiga kvällar med vin/te och stearinljus. Det handlar om Keith Jarrett och hans berömda Kölnkoncert. På youtube finns den i tre delar, så det är bara att klicka vidare efter första delen.

På 90-talet gick jag en videokurs där vi var en grupp som spelade in en film ute på stan. När vi skulle lägga till musik föreslog jag att vi skulle använda oss av Kölnkonserten. Kanske trodde jag att det var ett originellt val, men kursledaren Lennart Ström kunde berätta att när han gick på filmskola så låg den plattan alltid framme eftersom det var ett av det vanligaste valen. Det blev Van Morrison i stället. Det finns ett program på Kulturradion som handlar just om ”Kölnkonserten - om Keith Jarretts mest älskade pianoskiva och de minnen musiken väcker”.

Jag vill inte ha jukeboxen sprängdfylld, så när jag lägger till något så är det i regel något annat som försvinner.

Varudeklaration: denna helgguide innehåller inte något aprilskämt, och de konserveringsmedel som har använts är fullt tillåtna.