onsdag 27 april 2011

Yasser Seirawan och Bruce Lee

Det kom ett mejl från Kurt Setterqvist:
Sedan tjugotalet år spelar jag schack endast mycket sparsamt. Det blir mest hemmamatcher i allsvenskan för Schacksällskapet Luleå för min del. Några enstaka helgturneringar har jag också deltagit i. En av dessa vann jag för en sex sju år sedan i Skellefteå, samtidigt som du var på plats som skribent.

Emellertid följer jag storturneringar på internet och bläddrar i en och annan bok. Dessutom läser jag förstås din blogg. På grund av ditt kunnande och det personliga sätt på vilket du skriver uppskattar jag den mycket.

Mitt egentliga ärende är att jag vill uppmärksamma dig på ett ganska roligt misstag som den gode Seirawan, med stor säkerhet, gjort i sin annars utmärkta bok Chess Duels - My Games with the World Champions.

På sidorna 247-248 berättar Seirawan om det överväldigande intryck den unge Kasparov gjorde vid en efteranalys med Spassky i Niksic 1983. Kasparov beskrivs bland annat som ”a calculating machine without peer”. För att sätta Kasparovs fantastiska förmågor i sitt rätta perspektiv liknar han dem vid när den legendariske basketspelaren Michael Jordan fintade bort ett NBA-försvar och bröt in under korgen, och så långt är allt väl. Emellertid fortsätter Seirawan med att blanda in ingen mindre än Bruce Lee. Han beskriver att han på en 90 sekunders film sett honom spela bordtennis med hjälp av en nunchaku. Det är ett kampsportredskap som består av två träpinnar med en kort kätting emellan dem.

Då jag läste detta fann jag det föga troligt. I min ungdom spelade jag en hel del bordtennis. Att bara föreställa sig att någon skulle kunna returnera en enda boll med ett dylikt redskap var mig övermäktigt. Jag sökte därför på Tuben och hittade den filmsnutt som Seirawan förmodligen avser. Den är hämtad från en reklamfilm för Nokia. Man behöver varken vara utbildad inom högre källkritisk metod eller besitta en superstormästares intelligens för att bli misstänksam - se själv här.

På olika ställen ute på internet debatteras huruvida filmen är äkta eller inte. Även om jag inget kan bevisa så är jag fullständigt övertygad om att det är en manipulation. Möjligheten att så kan vara fallet förefaller helt ha undgått den gode Seirawan. Om nu inte jämförelsen med Jordan var tillräcklig hade det definitivt varit säkrare att jämföra Kasparovs räkneförmåga med Beamons 8.90 eller varför inte ta ett exempel från konsten? ”Köln” av Jarrett, som du själv nämnde för ett tag sedan duger ju bra!

Kurt Setterqvist

* * * * *

I Luc Open noterade Hans Tikkanen vinster mot Manuel Valles i andra och GM Jurij Solodovnitjenko i tredje ronden. Därefter remi med GM Vladimir Burmakin. Efter fyra ronder är GM Andrej Zjigalko ensam i topp på 4 poäng, en halv poäng före bland andra Hans.