fredag 22 april 2011

Helgguiden

Idag spelar Daniel Semcesen i Schackstudions GM-turnering för stormästarinteckning. Foto: Calle Erlandsson ©

Det fanns en tid när Öppna SM var ett stående inslag under påsken. Men intresset dalade tills Sveriges SF beslöt att lägga ner tävlingen. Schackspelarna blev ändå inte ställda på bar backe: Norrköping fyllde tomrummet med Påskturneringen. Intresset för den turneringen står sig och den här gången finns det 170 namn i startlistan varav fyra stormästare: Tiger Hillarp Persson, Pontus Carlsson, Ralf Åkesson och Thomas Ernst. Idag fredag är det tre ronder med 45-minuterspartier och det är utlovat direktsändning från sju bord.

De många evenemang som har trängts bland direktsändningslänkarna i den oumbärliga högerspalten den senaste veckan sjunger nästan alla på sista versen den här helgen. Undantaget är USA-mästerskapet i Saint Louis, där de två förgrupperna efter dagens särspel kommer att producera fyra finalister som gör upp i semifinaler och finalmatch. I ena förgruppen uppkom en intressant regelfråga. I Saint Louis är det inte tillåtet att ta remi före drag 30, men här uppstod en ny remivariant: Gata Kamsky tilläts bjuda remi efter 16 drag på grund av bröstsmärtor. Det krävs väl en turneringsledare med läkarexamen för att underkänna ett sådant remianbud.

Med två ronder kvar i San Sebastian ska man kanske inte förvånas över att 80-årige Viktor Kortchnoi ligger på delad andraplats. Turneringens övriga nio stormästare har inte mäktat med hans poängskörd. Veteraner kan. (Är det uppenbart att jag håller på med självsuggestion?) Jens Kristiansen blir veteran nästa år om jag har räknar rätt, och han leder Danmarksmästerskapet i Odense med helgens tre ronder kvar att spela. Go, Jens, go! Räkna med att det sedan kommer en intressant rapport på hans blogg – länk under Andra schacklänkar.

I öppna Norgemästerskapet i Fagernes delas ledningen efter sju ronder av Lars Karlsson och Sergei Tiviakov och de drabbar samman idag i direktsändning. Igår vann Lasse mot Normunds Miezis med 1.f4. Här är partiet.

Staffan Thomasson spelar med i Neckar Open i Deizisau, Tyskland. Han inledde med en förlust. I direktsändningen kan man bland annat följa de topprankade essen Etienne Bacrot och Arkadij Naiditsch. Nödvändiga länkar för att följa den och andra aktuella turneringar i högerspalten.