fredag 15 april 2011

Helgguiden

Rond 1 i Schackstudions GM-turnering i Lund: Sebastian Schmid-Schäffer mot Hans Tikkanen. Foto: Calle Erlandsson ©

Jag påminner om en stormästare i åtminstone ett avseende. När Judit Polgar kom hem till Budapest efter värmen i Aix-les-Bains åkte hon genast på en förkylning, och när jag kom hem till Malmö från värmen i Lido Adriano råkade jag ut för detsamma. GM Judit och jag, vi går båda omkring och snörvlar. Men nu verkar det som om våren håller på att etablera sig på allvar här nere.

På hemmaplan handlar det den här helgen framför allt om Schackstudions GM-turnering i Lund som avhandlas i separata blogginlägg efter varje rond. På söndag är det dags för Hundramannaschacket i Stockholms Schacksalonger.

Vi finner svenska spelare utomlands på flera ställen. Emanuel Berg och Pontus Carlsson finns med i Dubai Open, Christin Andersson spelar i Thailand Open och Lars Karlsson ska vara med i Öppna Norgemästerskapet som ingår i Norsk Sjakkfestival och börjar på söndag. Länken till Norsk Sjakkfestival fungerar inte för tillfället, men vad som händer på den fronten kan säkert följas på alltid informativa Bergensjakk.

Eftersom jag har många schackvänner på andra sidan Sundet kommer jag att följa Danmarksmästerskapet i Odense med stort intresse. Det börjar imorgon lördag. Jag kommer också att följa USA-mästerskapet för där gör min gode vän Yasser Seirawan comeback. På senare år har han bara spelat seriematcher i holländska ligan för Hilversum, men nu är han tillbaka på turneringsarenan. Spännande. Till att börja med är det två förgrupper i Saint Louis med åtta spelare i varje. Yasser är rankad tvåa i B-gruppen och de två främsta i grupperna går vidare till utslagsmatcher. Senast jag träffade Yasser var för övrigt för två år sedan hemma hos honom och Yvette i Amsterdam.

Deltagandet i Lido Adriano Open gav blodad tand och nu funderar jag på att ställa upp i veteranturneringen i Täby 1-6 juni. Bland de redan anmälda är vitryssen GM Viktor Kupreitjik topprankad. I det nyligen avslutade veteran-EM i Courmayeur, Italien var han mycket nära att vinna mästerskapet. Det var en huvudlös bortsättning i sista ronden som förhindrade den saken:

Malkiel Peretz – Viktor Kupreitjik
Svart drar


Efter 52...Le5 står svart på vinst.
52...Lh2?? 53.Sxh2 Tg6 54.Kg2 Tg5 55.Sf3+ uppg.
Vinst för Kupreitjik i det partiet och Täby hade fått en Europamästare till sin veteranturnering. Alla som följer mitt twitterflöde vet att det i stället var GM Mihai Suba som tog hem förstapriset och EM-titeln i Courmayeur.

Jag avrundar med ett parti från veteran-EM som är betydligt mer typiskt för Kupreitjik. Det kan mycket väl vara ungefär så vi får se honom i Täby. Partiet är från näst sista ronden:

Viktor Kupreitjik - Mark Tseitlin
Sicilianskt (B 94)
1.e4 c5 2.Se2 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Lg5 Sbd7 7.f4 Dc7 8.De2 g6 9.0-0-0 Lg7 10.Kb1 0-0 11.f5 b5 12.h4 Sb6 13.h5 Sxh5

14.Txh5! gxh5 15.Dxh5 e5 16.f6 exd4 17.Ld3! Te8 18.e5 h6 19.Lxh6 Txe5

20.Lh7+! Kxh7 21.Lg5+ uppg.
Efter 21...Kg8 22.fxg7 Kxg7 23.Dh6+ Kg8 24.Lf6 blir det matt.