söndag 15 maj 2011

Cmilyte fortfarande i topp

Turneringsledaren Nana Alexandria och Pia Cramling. Foto: Chess-News.ru

Pia Cramling har en tuff uppgift framför sig i Tbilisi. Imorgon måndag spelar hon svart mot Viktorija Cmilyte, som leder dam-EM efter åtta av elva ronder. Efter dagens remi ligger Pia på sjunde plats och det är alltså de fjorton främsta som går vidare till dam-VM. Flera av dagens toppuppgörelser slutade remi, så det blev inga större förändringar i tätstriden.

Cmilyte har gått in hårt för varje parti och idag spelade hon sin första remi i turneringen. Det var efter sjuttio drag mot Bela Chotenasjvili, som liksom Cmilyte har 6,5/8. Pia har 6 poäng.

* * * * *

I fjärde och sista långpartiet i kandidatsemifinalen mellan Vladimir Kramnik och Alexander Gristjuk turades kombattanterna om att stå på vinst i tidsnöden. Då verkade remi det minst troliga resultatet. Men så blev det och det är ju kandidatmatchernas signaturmelodi. Remin i semifinalen Boris Gelfand-Gata Kamsky var inte lika dramatisk. Så nu väntar särspel imorgon i båda matcherna.

Det är ju inte helt otroligt att en spelare som Kramnik går fram och blir VM-utmanare utan att vinna ett enda långparti i kandidatmatcherna. En sådan utgång skulle väl kännas väldigt konstig? Anand ler förmodligen åt den möjligheten.

* * * * *

Vasilij Ivantjuk har blivit stamgäst i Capablancas minnesturnering i Havanna och jag är rätt övertygad om att det inte är de ekonomiska villkoren som lockar honom till Kuba. En förlust i fjärde ronden mot Lazaro Bruzon gör att Ivantjuk ligger en halv poäng efter ledartrion Quang Liem Le, David Navara och Dmitrij Andreikin. Här en partiställning från andra ronden:

David Navara – Lazaro Bruzon
Vit drar32.Txe7! Txe7 33.Sf6+ uppg.
Damen är på väg till c8. Efter 33...Kf8 34.Dc8+ Te8 35.Dxc5+ Te7 36.Dc8+ Te8 37.Lb4+! är det matt i nästa drag.

Resultatservice och genomspelbara partier finns här.